Nieuws

Publieke omroep gaat beeldkwaliteit Uitzending Gemist niet verbeteren

Gepost op 29 januari 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De publieke omroep heeft nog geen plannen om de beeldkwaliteit van Uitzending Gemist omhoog te schroeven. Dat laat de organisatie achter de publieke omroep, de NPO, weten. De betaalde versie van Uitzending Gemist, NPO+, wordt daarentegen van hd-kwaliteit voorzien.


"We hebben geen plannen om de beeldkwaliteit te verbeteren, in ieder geval niet op de korte termijn", zegt woordvoerder Charlotte Geurink van de NPO, de overkoepelende organisatie van de publieke omroep. Op dit moment kan Uitzending Gemist slechts worden gestreamd met een resolutie van 162 tot 342p, waar YouTube en Netflix al 1080p-streams met een hoge bitrate ondersteunen. Welke bitrate Uitzending Gemist aanbiedt, is onduidelijk.

Volgens één anonieme bron binnen een publieke omroep wordt de beeldkwaliteit niet verbeterd vanwege een deal met de kabelmaatschappijen. Die betalen de publieke omroep voor doorgifte van de tv-kanalen. "Nu kunnen ze op hun settopboxen in Uitzending Gemist een hogere beeldkwaliteit bieden", aldus de bron. "We willen de kwaliteit graag omhoog, maar dat mag niet van de NPO, omdat zij voor de hele publieke omroep een deal hebben gesloten."

NPO+, de betaalde videostreamingdienst van de publieke omroep, die ergens begin dit jaar beschikbaar moet komen, zal wel een betere beeldkwaliteit hebben. Aanvankelijk zal het daarbij gaan om 'tv-kwaliteit', zo laat woordvoerder Geurink weten, al is onduidelijk wat daarmee wordt bedoeld. Eind 2014 of begin 2015 moet de videostreamingdienst beelden met hd-kwaliteit serveren. NPO+ gaat series, films, documentaires en kindershows serveren die vanwege auteursrechten of kosten niet op Uitzending Gemist beschikbaar zijn. Wat een abonnement op NPO+ gaat kosten, is nog niet bekend.

De betere beeldkwaliteit van NPO+ heeft ook gevolgen voor NLZiet, de gemeenschappelijke videostreamingdienst van RTL, de NPO en SBS. Die dienst voegt de drie afzonderlijke videostreamingdiensten samen, waarbij een kijker maar één keer hoeft te betalen. Oorspronkelijk was het plan dat NLZiet eind januari live zou gaan, maar dat wordt waarschijnlijk later.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.