Nieuws

Sony verkoopt Vaio-tak en schrapt 5000 banen

Gepost op 06 februari 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Sony verkoopt zijn pc-divisie en het Vaio-merk aan een groep investeerders. Dat heeft de Japanse elektronicagigant bekendgemaakt. De geruchten over een verkoop van de Vaio-divisie deden al langer de ronde. Daarnaast zullen er 5000 medewerkers worden ontslagen.


De pc-tak van Sony zal worden verkocht aan de durfinvesteerder Japan Industrial Partners, zo heeft Sony bekendgemaakt. In maart moet de overname zijn voltooid en zal Sony zelf geen pc's en laptops meer maken. In plaats daarvan wil Sony zich toeleggen op mobiele producten als smartphones en tablets. Er moet nog een formeel akkoord worden gesloten, maar Sony stopt nu al met het ontwikkelen van nieuwe pc's en laptops. Volgens geruchten betaalt de investeerder 400 miljoen dollar, oftewel bijna 300 miljoen euro, voor de pc-tak.

De durfinvesteerder zal zich met Vaio aanvankelijk vooral toeleggen op de Japanse markt, voordat wordt nagedacht over een 'uitbreiding' naar andere landen. In de praktijk betekent dat dat het Vaio-merk uit veel landen zal verdwijnen, zoals woensdag al uit geruchten bleek. In het laatste jaar verkocht Sony 5,8 miljoen pc's, waarmee het een relatief kleine speler op de wereldmarkt is. Op zijn hoogtepunt verkocht Sony 8,7 miljoen pc's in een jaar tijd.

Daarnaast wordt de tv-divisie ondergebracht in een onafhankelijk dochterbedrijf. Of dat een voorbode van een verkoop is, is onbekend. Ook met de tv-divisie van Sony gaat het niet erg goed: in november 2011 kondigde Sony maatregelen aan om de tv-tak weer winstgevend te maken, maar vooralsnog is dat nog niet gebeurd. Het bedrijf is van plan om de verkopen van zijn tv's dit jaar te laten groeien door meer 4k-tv's uit te brengen en 2k-tv's van betere kleurspectra en 'beeldverbeterende technologieën' te voorzien.

De Japanse elektronicagigant wil de personeelskosten daarnaast flink omlaag brengen: inclusief de geschrapte banen bij de pc-tak zal Sony 5000 banen schrappen. Daarvan zijn er 1500 in Japan zelf, en 3500 in het buitenland. Door de verkoop van de pc-tak gaan waarschijnlijk ook ontslagen valllen, al kunnen naar schatting 250 tot 300 medewerkers de overstap naar het nieuwe bedrijf maken. Voor andere medewerkers van de pc-tak wordt zoveel mogelijk een betrekking binnen Sony gezocht, maar dat zal niet in alle gevallen lukken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.