Nieuws

Minister wil blokkade gestolen telefoon volgend jaar invoeren

Gepost op 17 februari 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie mikt erop om per 1 januari 2015 gestolen telefoons te laten blokkeren. De wet die providers verplicht om imei-nummers van gestolen mobieltjes te blokkeren moet dan van kracht zijn.


De Tweede Kamer zou het wetsvoorstel voor de imei-blokkade nog voor de zomervakantie moeten behandelen, zegt Opstelten in antwoord op vragen van CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma-Buma over de maatregel. Daardoor zouden providers vanaf 1 januari 2015 gestolen mobieltjes op imei-nummer moeten blokkeren. Door een blokkade van het imei-nummer kan de dief met de telefoon geen Nederlands mobiel netwerk op. De maatregel leidt volgens Opstelten in andere landen tot een daling met 20 procent van het aantal straatroven met een telefoon als buit.

De imei-blokkade is op verschillende manieren te omzeilen. De telefoon kan worden gebruikt op netwerken in andere landen, als die niet werken met imei-blokkades, en als het een Android-telefoon is, kan de dief proberen het imei-nummer te wijzigen. Eerder zei Vodafone al de blokkade niet als 'heilige graal' te zien.

De wetswijziging om gestolen telefoons via het imei-nummer te blokkeren is al enige tijd in de maak. Opstelten ging eerst met de providers om de tafel zitten om dat te regelen, maar dat leidde niet tot resultaat.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.