Nieuws

'Apple moet smartphones aanpassen aan EU-eis voor universele lader'

Gepost op 14 maart 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het Europees Parlement heeft zich donderdagmiddag achter een richtlijn geschaard die fabrikanten verplicht om hun telefoons tegen 2017 compatibel te maken met een universele lader. Volgens de SP voldoet Apple met zijn Lightning-interface niet aan de eisen.


Het wetsvoorstel dat donderdagmiddag met grote meerderheid is aangenomen verplicht fabrikanten om hun mobiele telefoons geschikt te maken voor gebruik met een universele lader. De verplichting is onderdeel van harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten over het gebruik van radioapparatuur in producten zoals mobiele telefoons en het doel is onder andere om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen.

Daarnaast noemt de richtlijn de incompatibiliteit van opladers voor mobiele telefoons, smartphones, tablets, digitale camera's, muziekspelers en vergelijkbare apparaten 'bijzonder vervelend voor consumenten'. "Interoperabiliteit tussen radioapparatuur en accessoires zoals opladers vereenvoudigt het gebruik van radioapparatuur en vermindert de hoeveelheid onnodig afval en de kosten", staat in het voorstel, "Met name mobiele telefoons die op de markt worden aangeboden moeten compatibel zijn met een universele lader".

Een woordvoerder van GroenLinks zegt blij te zijn met het voorstel, maar weet niet of dat betekent dat Apple zijn connector moet veranderen; wellicht zou het meeleveren van een connector voldoende zijn. De SP denkt wel dat Apple zijn connector moet vervangen. "Apple moet eindelijk zijn opladers aanpassen", laat SP-Europarlementariër Dennis de Jong weten. "Dat werd hoog tijd ook, want het is bekend dat voor Apple zijn eigen opladers en andere accessoires een goudmijn zijn en dat de consument hiervan de dupe is. De generieke opladers zijn immers veel goedkoper en bovendien hebben nu veel mensen problemen als ze hun kabeltje vergeten zijn." De Jong was als lid van de commissie Interne markt en consumentenbescherming bij eerdere stemmingen over de tekst betrokken.

De Europese Commissie moet de plannen overigens nog uitvoeren en kan ertoe besluiten om dat niet te doen. "Maar als Europees Parlement kunnen we daartegen in het geweer komen en in het Europees Parlement zelf is een meerderheid voor uniformiteit of in ieder geval compatibiliteit", aldus De Jong.

Ook volgens de Deense Europarlementariër Christel Schaldemose, die eveneens lid is van de commissie Interne markt en consumentenbescherming, moet Apple zijn producten aanpassen als de wet in 2017 zou ingaan. "Als Apple niet voldoet aan de nieuwe wet, zal het bedrijf niet in staat zijn om telefoons te verkopen aan de 500 miljoen potentiële klanten in Europa", zou Christel Schaldemose volgens de Deense krant Ekstra Bladet gezegd hebben.

Ondanks de mening van de SP en Schaldemose is nog onduidelijk wat de EU onder 'compatibel' gaat verstaan. De iPhones van Apple beschikken bijvoorbeeld over een door de fabrikant ontwikkelde Lightning-aansluiting en zijn dus niet direct compatibel met de micro-usb-lader. Apple schaarde zich eerder wel achter een intentieverklaring die de grote fabrikanten in 2009 met de EU tekenden, maar daarbij was het meeleveren van een verloopstuk voldoende en het stond het fabrikanten in principe vrij van de afspraken af te wijken. Bovendien liep de intentieverklaring eind 2012 af en is die niet verlengd, tot frustratie van de EU.

Ook zal de richtlijn pas in 2017 gelden, zodat ook nog onduidelijk is welke aansluiting voor de universele lader gebruikt zal worden. Lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn in wet om te zetten als de Europese Commissie niet dwars ligt en daarna hebben fabrikanten nog een jaar om er aan te voldoen. Momenteel is micro-usb de standaard. De USB 3.0 Promoter Group heeft een Type-C-connector voor usb 3.1 aangekondigd voor toekomstige apparaten, zoals smartphones, tablets en laptops. De connector past ook omgedraaid in apparaten, net als de Lightning-aansluiting van Apple. Half 2014 volgt de definitieve specificatie van de Type-C-connector.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.