Nieuws

Kabinet overweegt inloggen op DigiD-opvolger met rijbewijs

Gepost op 25 juni 2014 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het kabinet overweegt om identiteitsbewijzen als het rijbewijs geschikt te maken om in te loggen op eID, de opvolger van DigiD. Daarvoor zou de kaart een smartcard moeten worden. Het plan om met een speciale DigiD-smartcard te komen, verdwijnt in de prullenbak.


Momenteel onderzoekt het kabinet of een of meerdere identiteitsbewijzen daarvoor geschikt kunnen worden gemaakt, schrijft minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, die Computable opmerkte. In december meldde het kabinet nog dat het met een 'DigiD-kaart' met nfc-chip wilde komen om mensen te laten inloggen bij de overheid, maar die plannen zijn afgeschoten, blijkt uit de Kamerbrief.

Volgens het kabinet was een DigiD-kaart te duur en moest er te veel wetgeving voor wijzigen. Ook zou het kabinet de DigiD-chip niet snel genoeg kunnen invoeren. Het is niet bekend wanneer duidelijk wordt of bestaande identiteitsbewijzen inderdaad van chips worden voorzien om in te kunnen loggen.

Met het nieuwe eID-systeem kunnen burgers die zaken met de overheid moeten doen zich identificeren, bijvoorbeeld bij het doen van belastingaangifte. Ook bedrijven kunnen de kaarten straks gebruiken om mensen te laten inloggen. Volgens het kabinet is er veel interesse vanuit bedrijven om mee te werken aan het systeem: twintig bedrijven uit binnen- en buitenland hebben zich aangemeld om mee te doen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.