Nieuws

Google krijgt twee weken om vergeetverzoeken ook buiten EU door te voeren

Gepost op 12 juni 2015 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Franse privacywaakhond CNIL heeft Google een termijn van vijftien dagen gegeven om gehonoreerde 'vergeet'-verzoeken wereldwijd door te voeren. De CNIL vindt het onvoldoende dat Google nu alleen resultaten uit zijn zoekmachines met Europese extensie verwijdert.


De voorzitter van de CNIL heeft Google de sommatie gestuurd om er binnen vijftien dagen voor te zorgen dat het recht om vergeten te worden wereldwijd wordt doorgevoerd. De sommatie bevat zelf nog geen sanctie en als Google eraan voldoet, zegt de privacywaakhond geen verdere stappen te ondernemen.

Als Google geen actie onderneemt binnen de gestelde termijn overweegt de voorzitter van de CNIL het advies te geven sancties op te leggen. Een commissie binnen de CNIL die daartoe bevoegd is, moet beslissen of sancties gerechtvaardigd zijn bij overtreding van de Franse privacywet.

De CNIL zegt Google eerder al duidelijk gemaakt te hebben dat verwijdering van zoekresultaten voor de hele zoekmachine moet gelden, niet alleen voor de zoeksites met Europese extensies. Het Europese Hof sprak in mei vorig jaar uit dat personen het recht hebben om vergeten te worden en het daarom voor zoekmachines verplicht is om zoekresultaten te verwijderen als de privacy in het geding is. Kort daarna zette Google een formulier online waarmee een verwijderverzoek is in te dienen. Ook toezichthouders van andere Europese landen lieten Google al weten dat de beslissing van het Hof voor een wereldwijd vergeetrecht geldt.
Reacties op dit artikel (1)
 
K.bakker op 03 december 2014 om 10:45
......
 

Ook reageren op dit artikel? Klik hier.