Welkom gast! Registreren
Google zet formulier online om zoekresultaten te laten verwijderen
#1
Google heeft een formulier online gezet, waarmee Europeanen de zoekgigant kunnen vragen om zoekresultaten te verwijderen. Zo kunnen gebruikers onwelgevallige zoekresultaten laten verdwijnen uit de zoekmachine.
Voor het verzoek moeten gebruikers invullen welk zoekresultaat weg moet en waarom die weg moet. Google vraagt ze ook om een kopie van identiteitsdocument, zoals paspoort of id-kaart, mee te sturen, blijkt uit het formulier.

Het formulier is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof, dat enkele weken geleden oordeelde dat zoekmachines het verwijderen van zoekresultaten mogelijk moeten maken. Daarbij zegt het Hof dat het erom gaat dat de zoekresultaten het privacyrecht schenden en Europeanen dus het recht moeten hebben 'om vergeten te worden'. De zaak ging over een Spanjaard wiens huis jaren geleden geveild was vanwege schulden; die zoekresultaten bleven naar boven komen.

Het Hof heeft meegewogen dat zoekmachines informatie van meerdere sites bundelen bij de resultaten. "De informatie heeft potentieel betrekking op tal van aspecten van het privéleven die zonder de zoekmachine niet of slechts zeer moeilijk met elkaar in verband hadden kunnen worden gebracht", staat in de uitspraak. Daarmee zouden internetters een gedetailleerd profiel op kunnen stellen van de personen naar wie is gezocht. Van belang op de mogelijke inbreuk is verder de grote rol van internet en zoekmachines vandaag de dag, die tot grote beschikbaarheid van de informatie kan zorgen.

Google is het ondanks het formulier niet eens met de uitspraak. "Ik wilde dat we de uitspraak gewoon konden vergeten", verzuchtte oprichter Sergey Brin deze week op de conferentie Codecon. Google zou afgelopen weken sinds de uitspraak ook zonder het formulier al duizenden verzoeken hebben gekregen om zoekresultaten te verwijderen.


Gepost op 30 mei 2014 om 16:15.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Berichten in dit topic
Google zet formulier online om zoekresultaten te laten verwijderen - door Webmaster - 30 May 2014, 17:31

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)