Welkom gast! Registreren
Nederlandse banken: installeer geen illegale software
#1
Alle Nederlandse banken hebben gezamenlijke regels opgezet voor veilig internetbankieren. Wie bijvoorbeeld geen anti-virussoftware op zijn smartphone draait en wie illegale software gebruikt, lijkt kans te lopen zelf op te draaien voor het schadebedrag bij internetfraude.
Zaterdag maakte de NVB de vijf uniforme regels voor veilig elektronisch bankieren en betalen bekend. Tot nu toe hanteerde iedere bank zijn eigen veiligheidsvoorschriften. De banken schrijven klanten voor hun bankrekening te controleren, hun beveiligingscodes geheim te houden, ervoor te zorgen dat derden hun bankpas nooit gebruiken en incidenten direct aan de bank te melden. Tenslotte moeten gebruikers van internetbankieren zorg dragen voor een goede beveiliging van de apparatuur waarmee ze hun bankzaken regelen.

In de toelichting staat dat software op apparaten zoals computers, tablets en smartphones, die voor bankzaken gebruikt worden, moet worden voorzien van de laatste beveiligingsupdates. De NVB doelt hiermee niet alleen op het OS, maar ook op beveiligingssoftware als virusscanner en firewall. Daarmee lijkt de NVB het gebruik van beveiligingssoftware voor apparaten als computers en mobiele apparaten indirect ook als voorwaarde te stellen.

Gebruikers dienen verder het gebruik van hun apparatuur achter een toegangscode te plaatsen, te zorgen dat onbevoegden niet de applicatie voor bankzaken kunnen gebruiken en altijd uit te loggen na internetbankieren. De gezamenlijke banken eisen verder dat klanten geen illegale software op hun systemen draaien, waarschijnlijk omdat ze van mening zijn dat dit het risico op backdoors en andere malware verhoogt. Dit staat echter niet nadrukkelijk vernoemd.

Als consumenten schade lijden, maar deze veiligheidsregels niet hebben nageleefd, dan lopen ze kans dat ze zelf op moeten draaien voor het bedrag dat zonder toestemming van de rekening is gehaald. Wie de regels wel opvolgt, maakt wel aanspraak op de wettelijke verplichting voor banken om het schadebedrag te vergoeden, waarbij ze overigens een eigen risico van 150 euro kunnen instellen. De NVB wijst erop dat banken op basis van hun coulancebeleid in bepaalde gevallen ook tot vergoeding kunnen overgaan als klanten zich niet aan de regels hebben gehouden.


Gepost op 24 november 2013 om 19:04.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)