Welkom gast! Registreren
Europees parlement stemt voor 'Nederlandse' netneutraliteit en einde roaming
#1
Het Europees Parlement heeft donderdag voor een 'sterke' vorm van netneutraliteit geschaard dat dicht tegen de Nederlandse wetgeving aanligt. De Europese Commissie, op initiatief van Neelie Kroes, drong aan op een zwakkere netneutraliteit die onder andere een 'chatheffing' als optie openliet.
Het Europees Parlement heeft het amendement van onder andere de ALDE-fractie, met daarin onder meer de VVD en D66, aangenomen. Daarmee heeft het parlement voor een 'sterke' netneutraliteit gekozen in plaats van een 'zwakke'. Het begrip netneutraliteit heeft een vrij strikte definitie gekregen en in de tekst is opgenomen dat providers 'geen onderscheid zullen maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties'.

Een stemming van het Europees Parlement is niet bindend als die van de Tweede Kamer in Nederland: de Raad van Ministers van alle EU-landen moet nu nog instemmen, maar de stemming is wel een sterk signaal en de verwachting is dat dit dus de wijze wordt waarop Europa netneutraliteit gaat garanderen.

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie, het 'kabinet' van Europa, waren uitzonderingen opgenomen, die de regels ruimer leken te maken dan de netneutraliteit zoals die in Nederland geldt. Weliswaar was het internetproviders ook in het oorspronkelijke voorstel verboden om verkeer te blokkeren of te vertragen, maar ze konden tegelijkertijd wel gespecialiseerde diensten met hoge kwaliteit aanbieden, zolang dit de basisinternettoegang maar niet zou frustreren.

Critici vreesden dat dit de weg zou openen voor diensten die met voorrang op netwerken aangeboden gaan worden, al dan niet tegen betaling. In het verleden probeerde onder andere KPN klanten te laten betalen voor messaging-diensten over zijn netwerk; dat plan is bekend geworden als de 'chatheffing'. De vrees bestond dat die plannen navolging zouden krijgen met extra 'heffingen' voor gegarandeerde doorgifte van bijvoorbeeld YouTube of Netflix.

Het aangenomen voorstel van het Europees Parlement komt meer overeen met de netneutraliteit zoals die in Nederland geldt. Als het voorstel ongewijzigd was aangenomen, had Nederland zijn wetgeving op het gebied van netneutraliteit mogelijk aan moeten passen.

Het Europees Parlement stemde ook in met het einde aan roamingtarieven binnen de Europese Unie. Daardoor mogen providers over enkele jaren geen extra geld rekenen voor het gebruik van telefonie, sms en mobiel internet in andere EU-landen dan het thuisland.


Gepost op 3 april 2014 om 12:14.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)