Welkom gast! Registreren
Videostreamingdienst publieke omroep, RTL en SBS kost 8 euro per maand
#1
NLZiet, de gezamelijke videostreamingdienst van de publieke omroep, RTL en SBS, opent zijn deuren op uiterlijk 1 juli. De dienst gaat 8 euro per maand kosten. Dat heeft de videostreamingdienst donderdag bekendgemaakt.
NLZiet is een advertentievrije videostreamingdienst die het gemeenschappelijke aanbod van de publieke omroep, RTL en SBS omvat. "Het is uniek in de wereld wat hier gebeurt", zegt Niels Baas, directeur van de videostreamingdienst, waarmee hij duidt op de samenwerking van de publieke omroep, RTL en SBS. Op 1 juli krijgt het grote publiek toegang; tot die tijd worden de eerste 10.000 gebruikers die bètatoegang hebben aangevraagd geleidelijk toegelaten.

De eerste maand is gratis, maar daarna betalen abonnees 8 euro per maand voor onbeperkte toegang. Abonnees kunnen op twee apparaten tegelijk kijken via de browser en apps voor Android en iOS. Ondersteuning voor Apple TV, Chromecast, smart-tv's en settopboxen van providers volgt misschien later. "We moeten nog bepalen welke route we daarin gaan afleggen", aldus Baas. Met de prijs van 8 euro is NLZiet net zo duur als Netflix en binnenkort zelfs goedkoper. Netflix maakte onlangs bekend dat het de prijs zou verhogen van 8 naar 9 euro per maand.

NLZiet is in feite een interfacelaag boven op de aparte Uitzending Gemist-diensten van de publieke omroep, RTL en SBS. Binnen NLZiet zijn de platforms van de omroepen bovendien gescheiden, al is er wel een gemeenschappelijke zoekbalk. De inkomsten uit NLZiet worden verdeeld over de omroepen op basis van het kijkgedrag van de gebruiker; wie dus meer programma's van de publieke omroep bekijkt, levert de publieke omroep meer geld op.

[Afbeelding: 1402584338.png]

Het aanbod bestaat vooralsnog uit 2744 series en programma's, waaronder Nederlandse producties, maar ook internationale films en series als Intouchables. "Maar dat is minder dan bij platforms als Netflix. De nadruk ligt op Nederlandse producties", aldus Baas. Volgens Baas onderscheidt NLZiet zich van andere diensten als Netflix en Videoland On Demand door het bredere aanbod. "Zij richten zich op films en series; wij hebben een breder aanbod met bijvoorbeeld ook journaals", aldus Baas. Een deel van de programma's is al te bekijken op NLZiet voordat ze zijn uitgezonden, belooft de dienst. Daarnaast kunnen abonnees kijken naar de livekanalen van de publieke omroep, RTL en SBS.

Met een introductie op uiterlijk 1 juli is de videostreamingdienst er later dan gepland. Oorspronkelijk zou de dienst, die in november vorig jaar werd aangekondigd, zijn deuren al eind januari openen. De vertraging werd mede veroorzaakt doordat de dienst toch heeft besloten om al bij de introductie met apps te komen; aanvankelijk wilde de dienst eerst van start gaan met enkel een website. "We zien mobiel kijken explosief stijgen, dus we vonden het essentieel om te lanceren met een mobiele versie erbij", aldus Baas. "Daarnaast had de zoekfunctie nog verbetering nodig."

NLZiet belooft de 'hoogst mogelijke beeldkwaliteit'. Video's hebben een bitrate van minimaal anderhalve megabit, maar wat de maximale bitrate is, is niet bekend. Dat verschilt daarnaast per aanbieder. Directeur Baas hint er echter op dat de beeldkwaliteit beter is dan die van concurrerende streamingdiensten. Het was al langer duidelijk dat de video's op NLZiet in hd-beeldkwaliteit zouden zijn, waar dat bij Uitzending Gemist bijvoorbeeld in sd-kwaliteit is.

Mogelijk worden andere zenders later toegevoegd, stelt Baas. "We voeren verkennende gesprekken met andere zenders", zegt hij. Welke dat precies zijn, kan hij niet aangeven. "Maar dat zijn natuurlijk de bekende andere zenders", aldus Baas.


Gepost op 12 juni 2014 om 18:21.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)