Welkom gast! Registreren
Vodafone test 4g als alternatief voor vast internet op platteland
#1
Vodafone is bezig met een test met 4g als alternatief voor breedbandinternet in dunbevolkte gebieden. Vaak is daar geen glasvezel, kabel of dsl beschikbaar. De provider worstelt vooral met de vraag hoe de kosten laag kunnen blijven.
De technische implementatie van het gebruik van 4g voor vast internet is eenvoudig: Vodafone toonde donderdagmiddag al een router waarin een simkaart kan. Die router kan 64 verbindingen tegelijk aan en maakt via 4g en later 4g+ verbinding met het netwerk van Vodafone.

Volgens Jan Jongeneel, hoofd productmarketing van Vodafone Nederland, zijn vooral de kosten het probleem. "Het opzetten en onderhouden van een mobiel netwerk kost veel meer dan een vast netwerk. Je zult iets aan die kosten moeten doen voordat je zoiets aanbiedt."

KPN was al eerder bezig met het onderzoeken van de inzet van 4g op het platteland, maar heeft vooralsnog geen abonnementen geïntroduceerd. Vodafone denkt eind september zijn netwerk landelijk dekkend te maken.

Jongeneel maakte ook bekend dat de provider volgend jaar bellen over 4g mogelijk gaat maken. Een test volgt later dit jaar, waarna klanten vanaf volgend jaar gebruik kunnen maken van VoLTE. Voordelen van bellen over 4g zijn dat de dataverbinding niet wegvalt tijdens het bellen en dat de tijd die het kost om twee bellers met elkaar in contact te brengen veel korter is.

De provider is op zijn 3g-netwerk ook bezig met het beschikbaar maken van hd-voice, dat een betere geluidskwaliteit bij telefoongesprekken biedt. Vodafone heeft dat inmiddels gedaan in een groot deel van Nederland en binnen enkele weken zou hd-voice in het hele land moeten werken, zei Vodafone-directeur Rob Shuter.


Gepost op 20 juni 2014 om 10:58.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)