Welkom gast! Registreren
NS overtreedt mogelijk wet op netneutraliteit door blokkeren sites
#1
De NS blokkeert bepaalde sites die niets met videostreaming te maken hebben, zoals TorrentFreak. Dat meldt PCMweb vrijdag op basis van eigen onderzoek. Met de blokkade overtreedt de NS mogelijk de wet op netneutraliteit.
De NS blokkeert al langer streamingdiensten als YouTube en Spotify, omdat die het netwerk te zwaar kunnen belasten voor klanten. Dit is volgens de huidige wetgeving toegestaan, concludeerde toezichthouder Autoriteit Consument en Markt eind vorig jaar. Ook mag de NS sites blokkeren als de rechter oordeelt dat dit noodzakelijk is.

In het geval van YouTube en Spotify zijn de diensten wel te bezoeken bij de NS, maar krijgen gebruikers een melding te zien als zij video willen streamen. Bij bepaalde pornosites is dat niet het geval; die zijn volgens PCMweb volledig geblokkeerd. Het gaat daarbij niet alleen om sites die video's tonen, maar ook om pagina's die enkel afbeeldingen of tekst laten zien. Daarnaast blokkeert de NS volgens PCMweb ook sites die niets met videostreaming te maken hebben, zoals The Pirate Bay en TorrentFreak.

Tot en met maart dit jaar was T-Mobile verantwoordelijk voor de wifi-verbinding in de trein, maar de NS nam het beheer destijds over van de provider. Dit betekent dat de volledige verantwoordelijkheid voor wifi in de trein nu bij de vervoerder ligt. Mogelijk werden de desbetreffende sites al door T-Mobile geblokkeerd, maar dit kan de NS niet zeggen. "Wij zijn dit nu nog aan het uitzoeken. Ook wij hebben te maken met externe leveranciers", zo legt woordvoerster Inge Rijgersberg uit.

Rijgersberg zegt dat de NS diensten blokkeert die filevorming op het netwerk veroorzaken, maar dat het niet de wet wil overtreden. "Het is niet de bedoeling om sites helemaal te blokkeren, tenzij de rechter dat van ons vraagt. We nemen nu alle sites door die door ons worden geblokkeerd en voeren daarbij overleg met de Autoriteit Consument en Markt."

Woordvoerder Tim Rosendahl van de Autoriteit Consument en Markt zegt tot slot dat het er op lijkt dat de NS de wet op netneutraliteit momenteel overtreedt, maar laat ook weten dit nog nader te onderzoeken. Hij bevestigt dat de toezichthouder met de NS in overleg is. Over eventuele vervolgstappen wil hij daarom in dit stadium nog niet uitweiden.


Gepost op 26 juli 2014 om 14:04.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)