Welkom gast! Registreren
Tweede Kamer wil pop-up met waarschuwing op torrentsites
#1
Wie illegaal materiaal probeert te downloaden van een torrentsite of een andere site met illegaal materiaal, moet een pop-up met een waarschuwing krijgen. Daarvoor pleiten VVD en PvdA, die samen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben.
Het is nog niet duidelijk hoe de twee partijen het plan technisch willen realiseren; ze willen enkel kwijt dat de pop-up er wat hen betreft moet komen. De waarschuwing zou de gebruiker duidelijk moeten maken dat ze illegaal bezig zijn; sinds april is het in Nederland verboden om uit illegale bron te downloaden.

Daarnaast moeten overtreders van het downloadverbod in de pop-up worden gewezen op alternatieven. "Er moet ook komen te staan dat er een legaal alternatief is en dan word je daarnaar doorverwezen", zegt VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Daarbij zouden de overtreders wel anoniem blijven, en niet worden vervolgd; volgens beide partijen is handhaving van het downloadverbod onhaalbaar en onwenselijk.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug weet nog niet hoe het plan technisch moet worden geïmplementeerd. "Dat is lastig - daar heb ik nog geen antwoord op, maar dat hoef ik als Kamerlid ook niet", zegt Oosenbrug. Het gaat het Kamerlid om het 'voorlichtingsaspect'. "Mensen die de weg weten hebben standaard wel een pop-up-blocker aanstaan", aldus Oosenbrug. Overigens beschikken webbrowsers tegenwoordig over een ingebouwde pop-up-blocker. Oosenbrug voegt toe dat het plan niet tegen de 'internetvrijheid' in mag gaan.

Het is onduidelijk hoe de partijen denken een downloadwaarschuwing te kunnen invoeren: het is immers niet aannemelijk dat de torrentsites daar vrijwillig aan zullen meewerken. Providers zouden de downloadwaarschuwing kunnen injecteren bij het serveren van de pagina, maar daarvoor ontbreekt momenteel een juridische basis. De providers mogen dat niet vrijwillig doen, want dan overtreden ze de netneutraliteit. Bovendien werkt dat niet in combinatie met https. Los daarvan zou de downloadwaarschuwing dan ook worden getoond bij legitieme content, die ook op veel torrentsites kan worden gevonden.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven noemt het plan 'onnozel': volgens hem werkt het bang maken van consumenten niet. "Het is een onnozel plan en geeft geen blijk van enige kennis van hoe mensen internetten en downloaden", aldus Verhoeven in een schriftelijke reactie. "Illegale downloads verminder je niet met meer pop-ups, maar met meer legaal aanbod", aldus het Kamerlid.


Gepost op 4 november 2014 om 16:25.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)