Welkom gast! Registreren
Brein vangt bot bij Ziggo over Pirate Bay
#1
Kabelprovider Ziggo heeft een verzoek van Brein om The Pirate Bay onbereikbaar te maken voor zijn klanten naast zich neergelegd. Ziggo geeft in een reactie aan open internet te prefereren, en zal de veelbesproken site dus niet blokkeren.
De uitspraak in oktober vorig jaar van de Amsterdamse voorzieningenrechter over het illegale karakter van The Pirate Bay blijkt slechts een virtuele overwinning te zijn voor Brein. The Pirate Bay is immers, ondanks de uitspraak, nog steeds beschikbaar voor Nederlanders en het is de stichting na verschillende pogingen niet gelukt om hier verandering in te brengen. Gisteren openbaarde de NOS echter dat Brein zijn pijlen nu op providers richt.

Ziggo lijkt de eerste provider te zijn die een officieel schrijven van Brein heeft ontvangen. In deze brief werd Ziggo verzocht om The Pirate Bay onbereikbaar te maken voor zijn klanten. Volgens een woordvoerder van Ziggo is de provider dit niet van plan. "Er is geen juridische basis voor", aldus de zegsman. "Wij zijn slechts een doorgeefluik. We verschaffen mensen toegang tot internet en hebben niks te maken met die website. Bovendien zijn we voorstander van openbaar internet."

Navraag bij andere providers leert dat Ziggo momenteel de enige provider is die door de stichting aangeschreven is. ICT-jurist Arnoud Engelfriet vermoedt dan ook dat Ziggo door Brein wordt gebruikt als testcase. Hoewel het verzoek van de stichting erg vrijblijvend klinkt is dit volgens de jurist een mogelijke eerste stap naar een rechtszaak. "Een stichting als Brein is verplicht eerst te onderhandelen met een partij voordat ze naar de rechter kunnen stappen.". De kans op succes acht hij daarbij overigens vrij klein: "Er is een wettelijke bescherming voor providers. Die bescherming is gemaakt om te voorkomen dat providers steeds meer sites moeten blokkeren."

Hoewel er nog steeds onduidelijkheid bestaat over wie The Pirate Bay nu feitelijk beheert, besloot de voorzieningenrechter vorig jaar dat de Zweedse oprichters nog steeds verantwoordelijk worden gehouden. Ziggo verwijst Brein dan ook door naar The Pirate Bay zelf en geeft aan verder geen enkel gehoor aan de verzoeken te geven tenzij een rechter ze daartoe dwingt, zo liet de provider weten aan de NOS.


Gepost op 30 april 2010 om 13:27.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord
#2
Goede actie van Ziggo, vrijheid voor de internetter moet voorop staan!
Antwoord
#3
Hè, is deze functie nieuw?
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)