Welkom gast! Registreren
Amerikanen mogen DRM omzeilen
#1
Een nieuwe toevoeging aan de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) door de Library of Congress stelt burgers van de Verenigde Staten eindelijk toe om thuiskopiën van dvd's te maken als hiervoor kopieerbeveiliging (DRM) omzeild moet worden.
Voorheen was het omzeilen van de beveiliging voor bijna elke denkbare reden verboden. Dit stond echter haaks op wetgeving die stelde dat mensen die al een film, cd of programma bezitten, een kopie mogen maken voor eigen gebruik. Omdat vrijwel alle media tegenwoordig kopieerbeveiliging bevat, bleek dit in de meeste gevallen onmogelijk. Softwareontwikkelaar Real moest door deze wet zelfs de verkoop van haar kopieersoftware staken.

Door de nieuwe toevoegingen aan de DMCA mogen mensen nu de beveiliging op een dvd dus omzeilen als ze de kopie enkel voor eigen gebruik maken. Het is nu dus legaal om bijvoorbeeld films op dvd's om te zetten naar bestanden om ze op een computer te kijken. De uitzondering geldt echter alleen voor dvd's. Het 'rippen' van een cd met DRM is nog steeds illegaal.

Een andere nieuwe interessante toevoeging aan de DMCA is dat het hacken ('jailbreaken' of 'rooten') van een smartphone om er niet toegestane programma's op te zetten, nu ook legaal is. Vooral Apple zal hier niet blij mee zijn. In het verleden probeerde het bedrijf dit illegaal te maken door te stellen dat het inbreuk is op auteursrecht. Het Library of Congress stelt nu dat voor een jailbreak slechts 50 bytes programmeercode op meer dan acht miljoen bytes verandert, en dit dus niet als schending van auteurrecht gezien mag worden. Ook het SIM lock-vrij maken van telefoons is nu voor de wet toegestaan.


Gepost op 28 juli 2010 om 21:37.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)