Welkom gast! Registreren
Rechter: kabelmarkt gaat weer op slot
#1
UPC en Ziggo worden weer monopolisten op de kabel. Sinds enkele weken werden de twee door Tele2 beconcurreerd, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft nu bepaald dat de markt voor kabeltelevisie weer dicht moet.
De zogenaamde omroepbesluiten van telecomwaakhond OPTA, die UPC en Ziggo verplichtte tot het toelaten van concurrenten op de analoge-kabelmarkt, zijn door het CBb ongeldig verklaard in een uitspraak. De betrokken kabelbedrijven hadden, samen met Delta en Caiw, beroep tegen de besluiten aangetekend.

UPC reageert verheugd op de uitspraak: "Dit besluit toont aan dat er op de Nederlandse nationale televisiemarkt reeds sprake is van zeer sterke concurrentie", stelt het bedrijf in een eerste reactie. "De concurrentie tussen meerdere communicatie-infrastructuren waarborgt technologische innovatie, digitalisering en een ruime keuze voor de consument."

Ook Ziggo reageert tevreden op het vernietigen van de OPTA-besluiten. Woordvoerder Erik van Doeselaar laat in een eerste reactie weten dat er volgens Ziggo voldoende concurrentie is en dat het CBb dit met zijn uitspraak heeft bevestigd. Ook wil de kabelaar om de tafel gaan zitten met partijen die een analoog pakket op de Ziggo-kabel wilden aanbieden, waaronder Tele2.

De strijd om de openstelling van de kabel lijkt hiermee weer terug bij af te zijn. De OPTA pleit al jaren voor openstelling van de analoge kabel en heeft de grote kabelaars al eerder gedwongen mee te werken. Dit was tegen het zere been van de vereniging van kabelaars NLKabel, die van mening was dat het verplicht openstellen van netwerken achterhaald is door de marktsituatie en door de aanwezigheid van voldoende concurrentie.

NLKabel werd in die opvatting gesteund door het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat in 2007 ook al oordeelde dat er voldoende concurrentie is en dat de analoge kabel derhalve niet voor concurrenten hoeft te worden opengesteld. De OPTA stelde daarop zijn eisen voor openstelling zo bij, dat alleen de grootste kabelaars hun netwerken voor derden moesten openen.

Het College heeft nu geoordeeld dat de OPTA de markt op basis van de verschillende voorwaarden en prijzen van de kabelaars, onterecht in regio's heeft verdeeld. De kabelaars vonden daarentegen dat er maar één landelijke markt is waarop wordt geconcurreerd. Het CBb heeft de kabelbedrijven daarin gelijk gegeven omdat hun prijzen en voorwaarden niet ver uit elkaar liggen. Omdat de OPTA alle besluiten over de kabelmarkt op de regionale indeling baseerde, zijn al die besluiten ongeldig, zo luidt het besluit.

De OPTA noemt de uitspraak van het CBb 'bijzonder teleurstellend voor de consument'. De toezichthouder stelt de uitspraak te bestuderen en wil nog geen mededelingen doen over het vervolg.

Recent is Tele2, dankzij de verplichte openstelling, als eerste partij op de kabel actief geworden. De kabelactiviteiten van Tele2 hangen als gevolg van het CBb-besluit aan een zijden draadje. Hoewel Tele2 niet tegen de uitspraak in beroep kan gaan, zegt het bedrijf niet bij de pakken neer te zitten. "We hadden deze uitspraak niet verwacht, maar het spel is nog niet gestreden", zegt woordvoerster Cilesta van Doorn. De provider verwacht dat de OPTA, net als in 2007, spoedig met een nieuw besluit zal komen om de openstelling van de kabel alsnog af te dwingen. "Voor de consument verandert er op korte termijn niets. Onze contracten met UPC en Ziggo lopen nog minimaal drie maanden. We hopen dat de OPTA voor die tijd met een nieuw besluit komt."


Gepost op 18 augustus 2010 om 22:49.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)