Welkom gast! Registreren
GemistDownloader 2.9.0.8  - Einde ondersteuning NPO Start?
DRM codes worden al jaren gebruikt als copieer beveiliging op DVD's. Simpel te kraken met programma's als DVD Decrypter. Het nieuwe is dat ze nu online worden toegepast. Zal niet snel op te lossen zijn denk ik.
Een samenvatting:
  • Sinds omstreeks 1 maart 2019 heeft de NPO het 'oude' systeem van videostreams uitgezet. GemistDownloader maakte gebruik van deze streams, omdat deze geen kopieerbeveiliging bevatten.
  • De enige streams die nu nog beschikbaar zijn, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management), een kopieerbeveiliging.
  • Volgens de Nederlandse Auteurswet (Artikel 29a, lid 2) is het omzeilen van "doeltreffende technische voorzieningen" (waar DRM onder valt) onrechtmatig. In de praktijk bekent dit dat dit kan leiden tot schadeclaims.
  • Zolang er enkel DRM-beveiligde streams beschikbaar zijn, zal GemistDownloader de uitzendingen dus niet kunnen downloaden.
Andere televisiezenders hebben deze move eerder gemaakt (zoals de Vlaamse VTM) en de verwachting is dat vroeger of later de andere zenders zullen volgen.

Er kunnen vele woorden gewijd worden aan de vraag of je dit moet willen als (publieke) omroep, het belang van de bescherming van de rechten van televisieproducenten, enzovoorts - dit laat ik aan anderen over.

Het nettoresultaat is dat GemistDownloader alleen nog de enkele niet-beveiligde uitzendingen van NPO Start zal kunnen downloaden.

Dit betekent dat na bijna 10 jaar (!) GemistDownloader de ondersteuning van het populairste televisieplatform nagenoeg geheel moet staken.

GemistDownloader zelf gaat gewoon door en zal de overige websites (zoals NOS.nl, RTL XL, KIJK, Nickelodeon en de Vlaamse omroepen) blijven ondersteunen. 

Dit topic is nu gesloten; de discussie is uitgebreid genoeg gevoerd op dit forum.
Aanvulling op bovenstaand bericht:

Alle niet-beveiligde uitzendingen van NPO.nl zijn nu weer te downloaden met GemistDownloader. Je hoeft hiervoor niets te doen.
De uitzendingen die nog te downloaden zijn, betreffen vooral:
Update oktober 2019:

Er zijn een beperkt aantal uitzendingen weer beschikbaar zonder DRM. Het gaat onder meer om De Wereld Draait Door, Boer zoekt Vrouw en Jinek. Ook zijn er met name veel oude series weer te downloaden.

Je hoeft hiervoor GemistDownloader niet bij te werken (selecteer een willekeurige aanbieder in het startscherm).


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)