Welkom gast! Registreren
Microsoft hekelt datavergaring Apple
#1
Microsoft beschuldigt Apple van liegen over het niet vergaren van persoonlijke informatie. Dat doet Apple wel, beweert topman Kim Cameron.
Kim Cameron is hoofdarchitect voor identity bij Microsoft. Hij hekelt de nieuwe gebruiksvoorwaarden die Apple stelt voor gebruik van de iTunes-winkel, zowel voor muziek en video als voor apps. De Microsoft-topman heeft in zijn toespraak op een privacyconferentie in Seattle vorige week uitgehaald naar Apple, schrijft The Register.

Gegevens worden gedeeld
Apple beweert dat het alleen 'niet-persoonlijke informatie' verzamelt, die niet is terug te leiden naar specifieke personen. Het mag die gegevens 'voor elk doel' delen met anderen, zo staat in de voorwaarden.

Het gaat om gegevens als 'beroep, taal, postcode, locatie en een uniek productnummer'. Het privacyprobleem schuilt volgens Cameron in het geven van een locatie gekoppeld aan een uniek gegenereerd nummer van een Apple-product, zoals een iPhone.

Woonadres te achterhalen
Gebeurt dat op meerdere momenten aan een derde partij, dan is er een goede mogelijkheid dat die partij regelmatig dezelfde locatie ziet gekoppeld aan dat unieke nummer. Die locatie zal dan waarschijnlijk het woonadres van de gebruiker zijn, legt cameron verder uit op zijn blog.

De naam van de persoon is vervolgens makkelijk op te zoeken via omgekeerde telefoon- of adresdatabases. Cameron vindt de manier waarop Apple in zijn voorwaarden schrijft over niet-privacygevoelige gegevens dan ook "verdacht".

Opt-out geen optie
Apple heeft in juni de voorwaarden voor gebruik van zijn populaire iTunes Store gewijzigd. Daarbij moet de gebruiker akkoord gaan met het vergaren van informatie, die volgens Apple niet-persoonlijk is.

Niet akkoord gaan, komt neer op buitensluiting van de iTunes app-winkel. Dat geldt dus voor zowel de online-muziekwinkel als voor de app store voor de iPhone, iPad en iPod Touch.


Gepost op 26 augustus 2010 om 17:20.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)