Welkom gast! Registreren
Eerste Fransman veroordeeld tot downloadboete
#1
In Frankrijk is voor het eerst iemand veroordeeld onder de omstreden three strikes-wetgeving. De veroordeelde downloadde de twee muzieknummers zelf niet, maar draait desondanks op voor de boete van 150 euro.
In feite was het de vrouw van de veroordeelde Fransman die twee nummers van de Amerikaanse artieste Rihanna downloadde, maar desondanks moet hij zelf de boete van 150 euro betalen. Dat meldt de BBC. Direct nadat de Fransman, Alain Prevost, voor de tweede keer werd gewaarschuwd voor het downloaden, sloot hij zelf zijn netwerktoegang af.

Prevost, die in scheiding lag met zijn vrouw, liet de organisatie die de three strikes-meldingen verstuurt, Hadopi, per brief weten dat deze zijn vrouw moest hebben. De organisatie reageerde per e-mail, maar die mails kwamen niet aan bij Prevost, omdat hij niet meer over een internetverbinding beschikte. Daarna riep Hadopi hem naar Parijs, maar Prevost wilde de reiskosten niet maken voor zo'n 'onbelangrijke zaak'. Vanwege het negeren van de mails en het verzoek om uitleg te geven in Parijs moest Prevost zich melden bij het politiebureau, waar hem werd gevraagd de twee tracks van zijn computer te laten verwijderen.

Prevost deed dat, maar omdat hij de organisatie die de wet handhaaft negeerde, ging de zaak alsnog naar de rechtbank. Hij werd daar niet vertegenwoordigd door een advocaat. De eis was een boete van 300 euro; de rechter kende daar de helft van toe. De maximumboete waar Prevost toe veroordeeld had kunnen worden, is 1500 euro. Ook had zijn internettoegang voor een maand afgesloten kunnen worden, maar dat had in het geval van Prevost weinig uitgemaakt.

Hoewel zijn vrouw de twee nummers van artieste Rihanna downloadde, werd de man veroordeeld, omdat hij eigenaar is van de internetverbinding. Bovendien werd hem verweten zijn netwerk niet voldoende beveiligd te hebben. Prevost gaat waarschijnlijk niet in hoger beroep. In een interview met PC Impact zegt hij dat hij blij is dat de zaak achter de rug is en dat de boete niet al te hoog uitvalt.

De zaak tegen Prevost wordt later dit jaar gevolgd door dertien andere zaken, waarbij de verdachten moeten verschijnen wegen het downloaden van muziek. De three strikes-wet is in Frankrijk altijd al controversieel geweest, en deze zaak zal daar waarschijnlijk alleen maar aan bijdragen. De wet houdt in dat Fransen die meer dan twee keer uit illegale bron downloaden, gestraft kunnen worden met boete en ontzegging van toegang tot het internet. Overigens is de kans groot dat de wet wordt gewijzigd of afgeschaft: de eerder dit jaar aangetreden nieuwe regering is er geen voorstander van.


Gepost op 16 september 2012 om 11:51.
Lees het complete artikel via deze link.
Antwoord


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)