Nieuws

Microsoft moet mogelijk Windows-versie maken zonder IE

Gepost op 17 januari 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft zal in de toekomst mogelijk een versie van Windows op de markt moeten brengen zonder Internet Explorer. De Europese Commissie onderzoekt de bundeling van de browser en het OS op verzoek van het Noorse Opera.


De Europese Commissie maakte deze week bekend dat het nader onderzoek doet naar twee zaken. Ten eerste verdenkt de Commissie Microsoft ervan niet genoeg informatie te hebben vrijgegeven om de uitwisseling van bestanden met concurrerende systemen mogelijk te maken. Zo onderzoekt Eurocommissaris Kroes of de nieuwe Office-suite makkelijk en goed documenten kan uitwisselen met bijvoorbeeld OpenOffice.org.

Daarnaast wil de Commissie weten of het legaal is dat Internet Explorer standaard in Microsofts besturingssysteem Windows zit. Het onderzoek volgt op de aanklacht van de Noorse browserbouwer Opera in december 2007. Opera zegt al jaren last te hebben van deze handelspraktijk van Microsoft, omdat Opera zo nooit marktaandeel kan opbouwen, terwijl Internet Explorer sinds tien jaar de markt domineert. Internet Explorer staat sinds midden jaren negentig standaard op elke pc met Windows.

ECIS, de lobby van hardware- en softwareproviders in de EU, juicht het onderzoek toe, maar vindt dat het niet snel genoeg gaat, zegt woordvoerder Thomas Vinje. "Waarom heeft het zo lang geduurd? Opera diende de aanklacht meer dan een jaar geleden in en de bundeling van Windows en Internet Explorer is duidelijk illegaal."

Volgens ECIS, een samenwerkingsverband van onder meer Adobe, Corel, IBM, Opera en Nokia, heeft Microsoft kwade bedoelingen met deze wijze van handelen. "Een browser is de toegangspoort van het internet. Door eigen standaarden te gebruiken in IE, zoals Silverlight en .NET, wil Microsoft zichzelf neerzetten als de portier van het web." Microsoft zegt zich te willen houden aan de Europese wetgeving, maar zal zich wel gaan verdedigen tijdens het onderzoek.

Microsoft moest op last van de Europese Commissie eerder al eens een versie maken van Windows XP en Windows Vista zonder Windows Media Player. Deze N-versies hadden en hebben echter maar weinig succes.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!