Nieuws

EC accepteert browserkeuzescherm en geeft Microsoft geen boete

Gepost op 16 december 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Europese Commissie accepteert het voorstel van Microsoft om gebruikers via een browserkeuzescherm de mogelijkheid te geven een andere browser dan Internet Explorer te kiezen. Daarmee ontloopt de softwaregigant een boete.


De Europese Commissie heeft ermee ingestemd dat Microsoft nieuwe gebruikers van Windows een browserkeuzescherm zal presenteren die hen de mogelijkheid geeft een alternatieve browser te kiezen. De keuzelijst zal in totaal twaalf browsers bevatten: Safari, Google Chrome, Microsoft Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, AOL, Maxthon, K-Meleon, Flock, Avant Browser, Sleipnir en Slim Browser. De vijf meestgebruikte browsers zullen - in willekeurige volgorde - als eerste worden getoond, terwijl voor de overige zeven browsers gescrolld zal moeten worden. De lijst zal elk halfjaar worden ververst op basis van onafhankelijk onderzoek naar de marktaandelen van de browsers.

Volgens de overeenkomst, die een looptijd heeft van vijf jaar en voor alle EU-lidstaten geldig is, moet Microsoft het browserkeuzescherm uiterlijk medio maart 2010 via Windows Update verspreiden aan alle gebruikers van Windows XP-, Windows Vista- en Windows 7 die IE als standaardbrowser hebben ingesteld. Ook nieuwe Windows 7-installaties moeten het scherm gaan tonen tijdens de activatie. De verplichting tot het tonen van het keuzescherm zou zijn vastgelegd in juridisch bindende afspraken en over twee jaar tussentijds geëvalueerd worden. De EC verwacht dat zeker 100 miljoen Windows-gebruikers het browserkeuzescherm in maart te zien zullen krijgen en dat jaarlijks 30 miljoen nieuwe pc's het scherm zullen tonen.

In aanvulling op het browserkeuzescherm dat eindgebruikers te zien krijgen, zullen volgens de overeenkomst computerfabrikanten de mogelijkheid krijgen om in Windows een alternatieve browser als default browser in te stellen en IE niet te installeren. Ook is Microsoft verplicht om gebruikers de mogelijkheid te geven om Internet Explorer te deïnstalleren. Indien Microsoft zich niet aan de afspraken houdt, dan kan het softwarebedrijf alsnog een boete van maximaal 10 procent van zijn jaaromzet opgelegd krijgen zonder dat er aanvullende bewijzen nodig zouden zijn om machtsmisbruik te bewijzen.

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt in een toelichting op het EC-besluit dat 'miljoenen Europeanen van dit besluit zullen profiteren doordat ze zelf kunnen kiezen welke browser ze willen gebruiken'. Ook zou de vrije browserkeuze gunstig zijn voor de innovatiekracht van browserontwikkelaars en de aanbieders van bijvoorbeeld webapplicaties.

De EC heeft aanvullend ook laten weten dat het haar onderzoek staakt naar vermeende tegenwerking van Microsoft om zijn Office-pakketten en andere softwareproducten te laten samenwerken met programma's van andere softwarebedrijven. Een voorwaarde is wel dat Microsoft zijn concurrenten meer interoperabiliteitsinformatie beschikbaar zal stellen, onder meer met betrekking tot Windows, Office en Exchange. Inmiddels heeft Microsoft meer technische gegevens en een overeenkomst voor het delen van informatie uit patenten op zijn website gezet.

Met het besluit van de Europese Commissie om Microsoft geen boete op te leggen en lopende onderzoeken te staken, komt er een formeel einde aan het meer dan tien jaar slepende conflict tussen de Europese toezichthouders en Microsoft. De afgelopen jaren spitste de zaak zich vooral toe op Internet Explorer. De Europese Commissie was van mening dat Microsoft zich met de bundeling van Internet Explorer met zijn besturingssystemen schuldig zou maken aan oneerlijke handelspraktijken. Ook zou Microsoft de innovatie in de internetmarkt hebben tegengewerkt door software-ontwikkelaars en contentaanbieders min of meer te dwingen hun websites en programma's primair op Internet Explorer af te stemmen.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!