Nieuws

FNV pleit voor betaalde downloadlicentie

Gepost op 18 januari 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius pleit voor een 'internetheffing' ter compensatie van muzikanten. In ruil daarvoor moet er geen downloadverbod komen en moet uploaden zelfs worden gelegaliseerd, meent de vakbondsvrouw.


De voorzitter van de werknemersvereniging deed haar uitspraken tijdens het festival Noorderslag. "De jeugd van tegenwoordig tikt de naam van het bandje in op een torrentsite en tien minuten later hebben ze de hele cd in huis", zei Jongerius. "Dat lijkt misschien mooi en heel democratisch, maar het is natuurlijk schadelijk voor de vele duizenden mensen die die liedjes schrijven en de muziek componeren en uitvoeren. En dat is óók mijn achterban." Een internetheffing is volgens de voorzitster hard nodig. "De geldstromen rondom artiesten drogen steeds verder op," stelde ze, "de situatie is dramatisch." Volgens haar verdient iedereen aan het internet - 'providers, fabrikanten van apparatuur en apparaatjes' - maar wordt voor inhoud niet betaald. De Nederlandse Toonkunstenaarsbond heeft zich ook achter het plan voor de heffing geschaard.

De FNV is desondanks geen voorstander van een downloadverbod, en pleit zelfs voor het legaliseren van het uploaden van beschermde muziek. "Het zou dom zijn om de doorsnee consument die muziek of films uitwisselt, straks als crimineel te gaan behandelen en te vervolgen", meent Jongerius. Daarbij tekent ze wel aan dat commerciële piraterij strafbaar moet blijven. "Wie muziek of films kopieert om door te verkopen en daarmee te verdienen, moet je aanpakken, en wel keihard." In oktober maakte het kabinet bekend downloaden uit 'evident illegale bron' te willen verbieden.

Het is onduidelijk of en hoe Jongerius andere sectoren die te lijden hebben onder auteursrechteninbreuk, zoals softwarefabrikanten en filmmakers, denkt te compenseren. Woordvoerder Harrie Lindelauff van de FNV geeft desgevraagd aan dat het plan alleen geldt voor de muziekindustrie. Hoe een 'licence to download' precies zou moeten worden vormgegeven, is ook niet bekend. Zo blijft de vraag of een dergelijke heffing per internetgebruiker of per internetverbinding zou moeten gelden vooralsnog onbeantwoord. "Dat moeten we aan de experts overlaten", zegt woordvoerder Lindelauff. Of de internetheffing verplicht zou moeten worden gesteld of op vrijwillige basis wordt betaald, is eveneens nog niet besloten.

Het plan van de FNV doet denken aan het advies van de commissie-Brinkman, die pleitte voor een heffing op internetverbindingen om innovatie bij kranten te financieren. Dit plan werd afgeschoten door mediaminister Plasterk. "De vraag is ook hoe politiek haalbaar dit is", geeft woordvoerder Lindelauff toe. "Maar een downloadverbod is wat ons betreft nog veel onrealistischer. Dat gaat niets oplossen." In Frankrijk werd onlangs een plan gepresenteerd om grote internetbedrijven een heffing te laten betalen om de creatieve industrie te steunen. De internetgiganten zouden vooral geld verdienen door andermans content te gebruiken.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!