Nieuws

Ministerie reageert op ophef over 'onnodige' domeinnamen

Gepost op 19 januari 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tekst en uitleg gegeven over de honderden domeinnamen die het heeft geregistreerd. Het ministerie ontkent onnodig beslag op domeinnamen te leggen, ook al zijn de sites deels inactief.


HP/De Tijd berichtte vorige week dat de overheid honderden domeinnamen in bezit heeft, waarvan een deel niet aan overheidstaken te relateren zou zijn. Als voorbeelden worden de domeinnamen academievoorhrm.nl, the-ict-job.nl, stopdebureaucratie.nl en bureaucratischgedoe.nl aangehaald, terwijl ook verkiezingen2007.nl tot en met verkiezingen2016.nl in handen van de staat zijn. Danny Mekic, ondernemer en eigenaar van Domeinbalie.nl, stelde dat de overheid belastinggeld gebruikt om de domeinnamenschaarste te vergroten, en dat het ministerie de spelregels van tld-beheerder SIDN negeert.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels een toelichting op zijn strategie met betrekking tot domeinregistratie gegeven en een overzicht online gezet van alle domeinnamen die het in bezit heeft. Het departement meldt dat het op verzoek van de Dienst Publiek en Communicatie van het ministerie van Algemene Zaken domeinnamen voor langere tijd registreert, als deze voor overheidscampagnes gebruikt worden of kunnen worden. Daarnaast zou voorkomen moeten worden dat domeinnamen na afloop van een publiekscampagne door derde partijen 'misbruikt' worden. Verder zouden sommige domeinnamen gedurende langere tijd nuttig blijven.

In zijn toelichting noemt het ministerie ook enkele 'bijzondere' domeinnamen. Zo zijn enkele jaren geleden de domeinnamen meinkampf.nl, heilhitler.nl, kinderporno.nl en godverdomme.nl door het departement geregistreerd, omdat de SIDN niet langer als 'zedenmeester' wilde optreden. Nieuwe domeinnamen met onwelvoeglijk taalgebruik zouden echter niet meer aan de lijst worden toegevoegd. Verder zijn de domeinnamen 14100.nl tot en met 14199.nl vastgelegd door Binnenlandse Zaken, omdat de corresponderende netnummers zijn gereserveerd voor overheidsdiensten.

Het ministerie besluit met de stelling dat het geenszins bedrijfsmatig in domeinnamen handelt, al zou er in incidentele gevallen een 'redelijke vergoeding' zijn betaald voor domeinnamen die in handen waren van andere partijen. Ook was een enkele keer een stap naar de rechter nodig, zo verwijst het ministerie naar de rechtszaak die het in 2007 won van de voormalige eigenaar van 112.nl.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!