Nieuws

Microsoft: keerpunt 64bit-adoptie bereikt

Gepost op 22 januari 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft denkt dat het moment nabij is waarop er meer 64bit- dan 32bit-besturingssystemen geïnstalleerd worden. Dit zou betekenen dat de 64bit-versie van Windows 7 de meest gebruikte versie van dat besturingssysteem wordt.


De omslag in het gebruik van 64bits Windows-versies is vooral het gevolg van de lage hardwareprijzen, denkt Jon DeVaan, vice-president van de Windows Core Operating System-divisie van Microsoft. "We denken dat het keerpunt bereikt is en dat komt grotendeels doordat geheugenprijzen aan het zakken zijn. Hier in de VS speelt ook een rol dat retailers ram-upgrades gebruiken om hun marges te verhogen." Een van de voordelen van een 64bit-besturingssysteem is dat er meer dan 4GB ram gebruikt kan worden. In de praktijk gebruikt de 32bit-versie van Windows Vista bijvoorbeeld maximaal 3,12GB, ook al is er 4GB of meer in de machine aanwezig.

Hoewel 64bits software in opmars is, lijkt de opmerking van DeVaan wat voorbarig. Volgens van DailyTech was eind 2008 een kwart van alle Vista-installaties in de VS van het 64bit-type. De verwachting is bovendien dat Windows 7 het laatste besturingssysteem van Microsoft wordt met native 32bit-ondersteuning. De opvolger zal wel overweg kunnen met 32bit-software, maar dan via een omweg. Windows Server 2008 R2 is al volledig overgestapt op 64bit. Het grootste obstakel is nog de ontwikkeling van 64bit-drivers: dergelijke drivers zijn voor lang niet alle hardware beschikbaar.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!