Nieuws

iPad: nieuwe hype of overhyped? (opinie)

Gepost op 27 januari 2010 door Webmaster.
Apple lanceerde vandaag zijn nieuwste speeltje: de iPad. Een tablet van 9,7 inch en slechts 700 gram zwaar. Al weken werd gespeculeerd over de komst van de gadget. Brengt de iPad nu echt iets nieuws? En hebben we er wat aan?


Apple brengt zeker niet iets nieuws. De tabletcomputers bestaan al langer, zelfs die met touchscreens. HP onthulde op de afgelopen CES in Las Vegas nog haar eigen tabletpc. Echter, er was voor lange tijd geen vraag naar de minicomputertjes. Apple hoopt nu met haar iPad een nieuwe rage te starten, zoals ze dat ook deed met de iPod en de iPhone.

Wat is die iPad nou precies? Het is zoals gezegd een tablet; dat wil zeggen dat het een computer is die extreem eenvoudig werkt en erg compact is. Door het touchscreen komt er geen muis en toetsenbord aan te pas. Het apparaat kan verbinding met een draadloos netwerk maken (WLAN), maar ook via het 3G-netwerk van de telecomproviders. Hierdoor kun je vanuit je luie stoel even met je tablet het laatste nieuws checken, een e-mail versturen of chatten met je vrienden.
Daarnaast zit er ook een muziek- en videospeler in, wat we op de pc kennen als iTunes. Eenvoudig muziek luisteren en video's kijken in een handomdraai. Handig voor onderweg. Ook zit er een mogelijkheid in om bestanden te openen. Zo kun je boeken lezen op het apparaat, maar ook foto's kijken.

Maar, daar is ook het meeste mee gezegd over het apparaat. Al weken geleden lekten er berichten uit dat Apple zou komen met een tablet. Een strategische zet van Apple, om zo mensen er over te laten praten. Deze zet heeft echter totaal verkeerd uitgepakt. Omdat er geen foto's waren, begonnen fanaten zelf foto's te photoshoppen. Dit leidde ertoe dat mensen die het apparaat nu zien, het ontwerp tegen vinden vallen. Het is een groot uitgevallen iPod; er is geen sprankje vernieuwing te zien als je de iPad met de iPod Touch vergelijkt.

Daarnaast vallen de specificaties wat tegen. Er zijn verschillende versies: één van 16 GB opslagruimte met WiFi-module, en één van 64 GB met naast een WiFi-module ook een 3G-module. Het apparaat heeft geen camera en zover bekend heeft het geen degelijke video-uitgangen, zoals HDMI of VGA. De batterij kan bovendien bij normaal gebruik slechts 10 uur mee.

Er wordt heel leuk vermeld dat je er ook video's op kan kijken. Maar, nu zul je net als op de iPod en iPhone, die video's wel eerst moeten converteren naar een speciaal formaat. Denk maar niet dat je er even een DVD'tje in gooit. Ook foto's zul je eerst via je computer op het apparaat moeten zetten.

Als klap op de vuurpijl ondersteunt ook dít Apple-apparaat geen multitasking, ofwel: geen muziek luisteren als je een boek leest. Dat maakt een apparaat toch meteen een stuk minder gebruiksvriendelijk.

Dan blijft de vraag of mensen wel zitten te wachten op een tablet. Het is een grappige gadget, maar alles wat dat apparaat kan, kan je met een laptop ook, terwijl een laptop ook veel meer kan, een langere batterijduur heeft en een beter gebruiksgemak. Want zeg nou zelf, wie ziet zichzelf nu een uur op een beeldscherm tikken? Een fysiek toetsenbord werkt toch een stuk efficiënter. En, zoals ik net al vertelde, je blijft afhankelijk van een computer, omdat de films, video's en muziek er vanaf een computer opgezet zullen moeten worden. Als je een laptop neemt, stop je er gewoon een DVD in, of plug je de camera in je USB-poort, dan kun je ze sneller bekijken.

Ik zie mezelf vooralsnog geen iPad kopen. Het voegt voor mij niets naast mijn laptop. Daarnaast, als ik een tablet zou willen, waarom dan de iPad? De Slate van HP biedt heeft een betere prijs-kwaliteitverhouding.

Sketch over de iPad

Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!