Nieuws

Franse overheid wil einde aan wachtwoorden op internet

Gepost op 03 februari 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Franse overheid wil het gebruik van wachtwoorden op het internet overbodig maken, door gebruikers hun identiteit te laten bevestigen met een certificaat in de vorm van een smartcard of usb-stick. Beveiligingsbedrijf Trend Micro is kritisch.


Door internetters hun identiteit te laten bevestigen met een fysiek apparaat, zou het moeilijker worden om identiteitsfraude te plegen. Bovendien hoeven gebruikers niet meer 'duizend verschillende wachtwoorden te onthouden', stelt Nathalie Kosciusko-Morizet, de Franse minister voor Digitalisering, aldus het Franse 20Minutes. Met het digitale certificaat zouden gebruikers zonder in te loggen bijvoorbeeld bankzaken kunnen doen, kunnen winkelen en bepaalde overheidsdiensten kunnen gebruiken. Ook zouden bepaalde digitale formulieren automatisch ingevuld kunnen worden.

Twintig organisaties, waaronder de Franse vereniging van banken, die van verzekeringsbedrijven en het postbedrijf, hebben toegezegd deel te willen nemen in het project. Het is op dit moment echter nog niet bekend hoe het certificaat, IdéNum geheten, precies zal worden uitgevoerd. Zo is nog onduidelijk op wat voor medium het certificaat zal worden opgeslagen, of het de gebruikers geld gaat kosten en hoe het precies zal worden beveiligd. In de tweede helft van dit jaar moet er een prototype zijn ontwikkeld, gevolgd door een uitrol in 2011.

Het beveiligingsbedrijf Trend Micro reageert op zijn weblog kritisch over het IdéNum-project. Woordvoerder Rik Ferguson van Trend Micro schrijft dat de beveiliging van een dergelijk apparaat erg ingewikkeld kan worden. Zelfs als het certificaat wordt beveiligd met een pin-code, blijven hackers in staat om een sessie te kapen, aldus Ferguson. Ook diefstal is een risico. De Trend Micro-woordvoerder vindt dat elke belangrijke actie door de gebruiker moet worden bevestigd, bijvoorbeeld door een aan de actie gerelateerde veiligheidscode op het IdéNum-apparaat in te voeren.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!