Nieuws

'Vista Capable-zaak kan Microsoft tot 8,5 miljard dollar kosten'

Gepost op 24 januari 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Volgens berekeningen gemaakt voor een 'class action'-rechtszaak tegen Microsoft zou het softwarebedrijf mogelijk tot 8,5 miljard dollar moeten betalen om gedupeerden in de zaak schadeloos te stellen.


De raming is afkomstig van econoom Keith Leffler van de universiteit van Washington, die optreedt als expert-getuige van de klagers in de rechtszaak, schrijft CRN. Die klagers zijn een groep gebruikers die het Vista Capable-stickertje op hun pc als misleidend bestempelt, omdat de machines enkel de Home Basic-versie aankonden, die bijvoorbeeld het karakteristieke Aero-interface ontbeert. Microsoft wordt ervan beschuldigd niet duidelijk tegen consumenten te zijn geweest dat het om de eisen van de allersimpelste Vista-uitvoering ging. De klagers stellen dat Home Basic eigenlijk geen Vista genoemd had mogen worden, en emailcommunicatie binnen Microsoft zou uitwijzen dat ook binnen het bedrijf zelf werd gewaarschuwd om Home Basic niet onder de Vista-paraplu te scharen, omdat gebruikers er teveel van zouden verwachten.

Volgens de rechtbankstukken kan de rekening voor Microsoft in de zaak oplopen tot tussen de 3,92 en de 8,52 miljard dollar. Deze bedragen zijn gebaseerd op het aantal pc's dat tussen april 2006 - bij het begin van de Vista Capable-campagne - en de release van het OS in de VS werden verkocht, en die volgens Microsoft van Windows XP naar Vista zouden kunnen worden geüpgradet. Ze reflecteren de upgradekosten voor de benodigde 1GB geheugen en een videokaart die Aero aankan: tot 155 dollar voor een desktop en tussen de 245 en 590 dollar voor een notebook.

Ballmer Vista De Vista Capable-campagne kwam voort uit het uitstel van het besturingssysteem en de wens om in de aanloop naar de release toch de hardwareverkoop te helpen stimuleren, en de klagers voeren ook aan dat de Vista Capable-campagne prijzen onterecht heeft opgedreven. Microsoft claimt echter dat het om een eerlijke campagne ging en wijst er onder meer op dat systemen die krachtigere versies aankonden, van een Premium Ready-logo werden voorzien. Infoworlds Cringely-blog stelt overigens grote vraagtekens bij de potentiële schadevergoeding, en gelooft niet dat de rechter in Lefflers logica zal meegaan. Tegen de tijd dat de zaak zal zijn beëindigd, zou de prijs voor een upgrade behoorlijk zijn gezakt, en het zou bovendien realistischer zijn om te verwachten dat Microsoft de zaak schikt door tegoedbonnen uit te delen voor Windows 7 of een andere nog te verschijnen Windows-versie.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!