Nieuws

Microsoft laat IE-gebruikers vanaf volgende week browser kiezen

Gepost op 19 februari 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft de Europese uitrol van het Windows-browserkeuzescherm vervroegd naar 1 maart. Belgen, Britten en Fransen die Internet Explorer als standaardbrowser gebruiken, kunnen het scherm volgende week al verwachten.


Oorspronkelijk zou Microsoft het browserkeuzescherm 'medio maart' introduceren. Inmiddels is echter besloten om de update al volgende week in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ter test vrij te geven. Vanaf 1 maart kunnen Windows XP-, Vista- en 7-gebruikers in de overige Europese landen de update zien verschijnen. Na installatie van de update ziet de gebruiker een introductiescherm, waarbij hij op erop gewezen wordt dat hij een keuze moet maken. Bij Windows 7 wordt bovendien gemeld dat Internet Explorer niet meer op de werkbalk gepind is.

Het browserscherm toont de vijf populairste browsers in willekeurige volgorde, maar de gebruiker kan ook naar rechts scrollen, waar nog eens zeven browsers staan vermeld. Microsoft belooft dat de lijst regelmatig ververst zal worden. De gebruiker krijgt de mogelijkheid om een van de browsers te installeren of de keuze uit te stellen. Ook kan hij meer informatie over de applicaties krijgen, die door de respectievelijke ontwikkelaars is verstrekt. Ten slotte plaatst de update een snelkoppeling naar het keuzescherm op het bureaublad.

"Het ontwerp en de werking van het keuzescherm zijn uitgewerkt tijdens uitvoerige discussies met de Europese Commissie", meldt Dave Heiner, die leiding geeft aan de juridische afdeling van Microsoft. Met de uitrol komt een einde aan een slepende kwestie, die in 2007 in gang werd gezet door de Noorse browsermaker Opera. De klacht was dat alternatieve browsers geen marktaandeel konden opbouwen door de verwevenheid van Internet Explorer en Windows.

Microsoft stelde aanvankelijk voor om Windows 7 geheel zonder Internet Explorer te leveren, om een beslissing van de EU voor te zijn, maar de Europese Commissie nam hier geen genoegen mee en liet weten dat het liever zag dat de softwaregigant zijn gebruikers een keuze zou geven. Daarop besloot Microsoft zijn browser te handhaven en een keuzescherm te implementeren. De EU ging hier halverwege december mee akkoord.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!