Nieuws

Europese Commissie start vooronderzoek naar Google

Gepost op 24 februari 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De Europese Commissie is begonnen met een vooronderzoek naar de zoekmachine en het achterliggende advertentiesysteem van Google. De Commissie heeft onder andere klachten ontvangen van Ciao, een dochterbedrijf van Microsoft.


Het vooronderzoek is bekendgemaakt door Julia Holtz, juridisch medewerker van Google. Naast klachten van de prijsvergelijker Ciao, dat sinds augustus 2008 in handen van Microsoft is, zou de EC soortgelijke klachten hebben ontvangen van de Britse prijsvergelijker Foundem en de Franse juridische zoekmachine Ejustice.fr.

Volgens deze partijen benadeelt Google een deel van zijn directe concurrenten door hen een lage positie in zijn zoekmachine te geven. Zo stelt Foundem dat vertical search engines door de algoritmen van Google worden benadeeld. Daarnaast zou Google de prijzen van zijn Ad Words-advertenties kunstmatig hoog houden.

Google wijst de beschuldigingen van de hand. Holtz stelt dat elk bedrijf van zijn omvang dergelijke aanklachten kan verwachten maar dat Google voldoet aan de Europese mededingingswetten. Op de klacht dat zijn zoekalgoritmen concurrenten zouden benadelen, stelt Google dat geen enkele zoekmachine perfect is en dat diverse concurrerende 'verticals' hoog in zijn resultaten te vinden zijn. Op websites als die van Foundem, ook bekend als scrapers, zou bovendien weinig eigen content te vinden zijn, waardoor de zoekalgoritmen van Google dergelijke sites een lagere page rank geven.

Over de klachten van Ciao zegt Google dat het lange tijd probleemloos AdSense-advertenties aan dit bedrijf verkocht en dat de relatie met Ciao verder ook goed was. Pas na de overname door Microsoft zou Ciao zich over de algemene voorwaarden van Google hebben beklaagd. Toen legde Ciao ook een antitrustklacht bij de Duitse toezichthouders neer, en nu is daar de klacht bij de Europese Commissie aan toegevoegd.

Verrassend is het vooronderzoek naar Google niet; het bedrijf neemt in Europa 80 procent van alle zoekopdrachten voor zijn rekening en heeft naar schatting 90 procent van de online-advertentiemarkt in handen. Vorige maand liet Brad Smith, de hoogste juridisch adviseur bij Microsoft, nog weten dat Google niet zou ontkomen aan een nader onderzoek door toezichthouders.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!