Nieuws

Internet Explorer 8 biedt beste bescherming

Gepost op 06 maart 2010 door Webmaster. Bron: Security.nl.
Internet Explorer 8 biedt de beste bescherming tegen social engineering malware, terwijl andere browsers hopeloos falen. NSS Labs controleerde voor de derde keer hoe goed de vijf populairste browsers van het moment omgaan met kwaadaardige websites die malware aanbieden.


Het gaat hier niet om drive-by download exploits, maar om screensavers, codecs en andere applicaties die veilig lijken, maar in werkelijkheid malware bevatten.

Firefox, Google Chrome, Safari, Internet Explorer en Opera beschikken allemaal over een filter om gebruikers tegen dit soort websites te beschermen. NSS Labs selecteerde 562 URLs en keek hoe snel de browsers de websites detecteerden. Daaruit blijkt dat Firefox 3.5 het snelst is met detecteren, maar Internet Explorer 8 veel meer sites herkent. Microsoft's browser wist 85% van de kwaadaardige websites te herkennen, terwijl Safari 4 en Firefox 3.5 met 29% op een tweede plek eindigen. Google Chrome komt niet verder dan 17%, terwijl Opera onder de één procent blijft steken.

Plaatje


Met name het verschil tussen Safari, Firefox en Chrome is opmerkelijk, aangezien de drie browsers allemaal de Safe Browsing API van Google gebruiken, maar toch verschillend scoren. De leveranciers gaven geen verklaring, maar NSS Labs denkt dat dit komt door verschillende parameters, het anders beoordelen van te blokkeren websites en het moment dat de blacklist wordt opgevraagd.

SmartScreen
De onderzoekers zijn met name te spreken over het SmartScreen Filter in IE8. Microsoft's browser haalde een unieke URL blocking score van 89% en een algehele bescherming van 85%. "Internet Explorer 8 is veruit de beste in het beschermen tegen social engineering malware." De 30% toename van gedetecteerde kwaadaardige websites toont daarnaast een "superieur feedback mechanisme". De overige vier browsers wisten na vijf dagen nauwelijks meer URLs te blokkeren.

Firefox en Safari zijn dan tweede met 29%, ze bieden 56% minder bescherming dan IE8. Google Chrome wist zich ten opzichte van de vorige test te verbeteren, toch ontbreekt er nog unieke URL bescherming binnen de eerste 24 uur, waardoor de uiteindelijk score lager uitvalt dan bij Firefox en Safari die ook de Safe Browsing API gebruiken. Opera faalde hopeloos en biedt volgens de onderzoekers helemaal geen bescherming tegen dit soort dreigingen.

Onafhankelijk
Bij Microsoft is men vanzelfsprekend blij met de resultaten. "Sinds we IE8 in maart 2009 lanceerden, heeft SmartScreen 560 miljoen pogingen om malware te downloaden geblokkeerd, wat neerkomt op 3 miljoen blocks per dag!", zegt Eric Lawrence, Program Manager van Internet Explorer. Microsoft's systemen en analisten evalueren elke dag 1 terabyte aan binaries om te bepalen of websites malware verspreiden.

Lawrence ziet SmartScreen als een reden om naar de browser over te stappen. "IE6 en 7 bieden geen bescherming tegen social engineering malware. Als je gezin en vrienden niet up-to-date zijn, adviseer ze dan om voor een veiligere internet ervaring naar IE8 over te stappen." Het onderzoek van NSS Labs zou geheel onafhankelijk zijn, wat Microsoft's Brandon LeBlanc benadrukt. "De onafhankelijk testresultaten tonen dat Internet Explorer 8 drie keer zoveel malware dreigingen dan Firefox 3 en tien keer zoveel malware dreigingen dan Google Chrome 2 blokkeert."
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!