Nieuws

'Vertrek Google uit China is vrijwel zeker'

Gepost op 13 maart 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google sluit waarschijnlijk zijn Chinese zoekmachine. Volgens een Britse krant is dat 'voor 99,9 procent zeker'. Het bedrijf zou daartoe hebben besloten omdat China geen consessies wil doen aan het censureren van de zoekmachine.


Dat meldt de Financial Times, die zich baseert op anonieme bronnen. In januari werd bekend dat Google een vertrek uit China overwoog; het bedrijf zou niet langer mee willen werken aan de door de Chinese overheid opgelegde censuur. De Chinese overheid eist dat Google gevoelige zoekresultaten uit zijn zoekindex verwijderd. Bovendien zou de Chinese overheid achter aanvallen op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten zitten. Later werden de vertrekplannen ontkend; het bedrijf zou onderhandelingen aangaan met de Chinezen.

Vrijdag werd echter bekend dat de Chinese overheid de druk op Google verhoogt: het zoekbedrijf moest 'de wetten in acht nemen of de consequenties aanvaarden'. Volgens de Financial Times zijn de onderhandelingen in een impasse beland, en is Google nu 'voor 99,9 procent zeker' van plan om zijn zoekmachineactiviteiten in China te sluiten. Het bedrijf zou wel willen proberen om zijn andere Chinese activiteiten draaiende te houden, maar leidinggevenden vrezen volgens de krant dat dat niet gaat lukken.

Google zou binnenkort al een beslissing nemen, maar waarschijnlijk nog even de tijd nemen om een pad uit te stippelen voor het beëindigen van zijn activiteiten. Zo zou het maatregelen willen nemen om te voorkomen dat Chinese Google-werknemers te maken krijgen met wraakacties van de Chinese overheid.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!