Nieuws

China beperkt toegang tot Google-site in Hongkong

Gepost op 23 maart 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
China heeft de toegang tot de zoekmachine van Google in Hongkong beperkt. Chinese gebruikers kunnen niet op bepaalde onwelgevallige termen zoeken en kunnen links naar resultaten die de overheid niet zint niet aanklikken.


Daarmee lijkt de strategie van Google om Chinezen de mogelijkheid te geven om ongecensureerd te zoeken via servers in Hongkong al binnen een paar uur te mislukken. Google bood deze mogelijkheid ook om op de groeiende Chinese internetadvertentiemarkt voet aan de grond te houden.

Google zou maandag hebben besloten om zijn bedrijfsondelen die niet met zoeken te maken hebben, in China te houden. Nu het conflict verder escaleert, wordt er aan getwijfeld of Google deze onderdelen in het land kan aanhouden. Daarnaast kan Peking de toegang tot Google.com.hk of Google.cn, dat nu een redirect geeft naar de Hongkong-site, compleet blokkeren.

Ook op andere terreinen lijkt Google de gevolgen van zijn principiële stap te gaan voelen. Zo zou China Mobile onder druk van de overheid van plan zijn af te zien van de overeenkomst met het bedrijf om de zoekmachine op zijn site te zetten, schrijft The New York Times. Ook zou China Unicom de release van een Android-toestel door het voorval hebben uitgesteld of geschrapt.

Google zou hebben besloten van internetvrijheid een van zijn soevereine kernwaarden te maken, waarop Peking geen invloed zou mogen krijgen. In de Chinese media krijgt Google echter het verwijt dat het bedrijf internet aan het 'politiceren' is en dat het zijn Chinese gebruikers westerse content opdringt.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!