Nieuws

Ziggo wil 3d-uitzendrechten WK voetbal bemachtigen

Gepost op 06 april 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Ziggo heeft dinsdag tijdens een persconferentie in Utrecht zijn plannen voor 3d-tv ontvouwd. De kabelaar probeert onder meer de rechten voor de 3d-uitzendingen van het WK voetbal in handen krijgen. Onduidelijk is nog of dit gaat lukken.


Ondanks de ambitie van Ziggo om het in Zuid-Afrika gehouden WK voetbal in 3d uit te zenden, is het nog allerminst zeker of de kabelaar daadwerkelijk de rechten weet binnen te halen. Het bedrijf laat weten in gesprek te zijn met de NPO en andere rechthebbenden om te kijken wat mogelijk is. Bovendien begint het WK al op 11 juni, zodat de voorbereidingstijd beperkt is. Ziggo laat weten dat het ook in gesprek is met UPC in de hoop zo meer kans te maken op de rechten voor 3d-uitzendingen. Welke partijen de 3d-streams vanuit Zuid-Afrika gaan verzorgen, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat Sony 3d-opnames van de wedstrijden zal maken en op enkele locaties live driedimensionale beelden zal vertonen.

Als het Ziggo lukt om de rechten binnen te slepen, dan wil de kabelaar deze zomer 3d-hd-streams uitzenden op het netwerk. Mogelijk zal Ziggo de 3d-beelden eerst nog in 'gecontroleerde' omgevingen, zoals café's, aan het publiek tonen. Het bedrijf sluit echter niet uit dat het deze zomer alsnog 3d-streams van het WK aan zijn klanten beschikbaar stelt.

De 3d-hd-streams gebruiken 12 tot 16Mbps, volgens de kabelaar nauwelijks meer dan zijn huidige hd-streams. Uit proeven zou zijn gebleken dat er geen technische belemmeringen zijn en dat vrijwel alle hd-decoders van Ziggo, al dan niet na een firmware-update, de beelden naar een geschikte 3d-televisie kunnen doorsturen. Ook enkele nieuwe 3d-tv-toestellen met een ingebouwd CI+-slot zouden probleemloos werken.

Ziggo wil naast het WK ook 3d-content in zijn interactieve televisie-aanbod opnemen. De kabelaar liet weten dat circa 80.000 abonnees deze dienst momenteel afnemen, terwijl het aantal klanten dat een hd-ontvanger heeft rond de 300.000 zou liggen. Het bedrijf heeft al overeenkomsten gesloten met grote filmproducenten, maar de kabelaar geeft toe dat er voorlopig nog weinig content op de markt voorhanden is. Daarnaast overweegt Ziggo een demokanaal te starten, maar ook dit is nog niet zeker.

Concurrent UPC heeft vorige week ook voorzichtig het woord 3d-tv laten vallen. De kabelaar wil 'publieksevenementen' gaan organiseren, waarbij het een aantal sportwedstrijden en Disneyfilms in 3d wil vertonen. Deze bijeenkomsten zullen echter alleen voor de pers toegankelijk zijn. UPC heeft nog geen mededelingen gedaan over wanneer het 3d-content op zijn eigen netwerk beschikbaar maakt.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!