Nieuws

Brits parlement neemt omstreden antipiraterijwet aan

Gepost op 09 april 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Het Britse parlement heeft een omstreden wet aangenomen die voorziet in het afsluiten van de internetverbinding van filesharers. Het VK is het tweede Europese land dat filesharers gaat afsluiten als zij meer dan eens de fout ingaan.


Dat meldt The New York Times. De wet, de Digital Economy Bill, veroorzaakte veel ophef, vooral vanwege de passage die het afsluiten van filesharers mogelijk maakt. Die zogenoemde three strikes-aanpak, waarbij auteursrechtenschenders twee keer ongestraft de fout in kunnen gaan, wordt ook toegepast in Frankrijk. Woensdag keurde het Britse Lagerhuis het wetsvoorstel goed. Slechts 236 van de 650 parlementsleden kwamen opdagen. Van hen stemden 189 MP's voor het wetsvoorstel. Donderdag volgde het Hogerhuis, dat eveneens groen licht gaf.

Niet alle delen van het wetsvoorstel hebben het gehaald. Zo is een belasting op internetverbindingen gesneuveld. Ook een omstreden clausule die het blokkeren van sites met beschermde content mogelijk maakte, is geschrapt. Door een amendement op de wet kan dit echter waarschijnlijk alsnog; de minister van handel kan 'locaties' op internet blokkeren als die door de rechter zijn aangemerkt als plekken waar 'waarschijnlijk' auteursrechtenschending plaatsvindt.

De auteursrechtenlobby reageert zoals verwacht enthousiast. Zo laat de branchevereniging van de Britse muziekindustrie weten de wet te verwelkomen. De organisatie noemt het aannemen van de wet een 'mijlpaal in de ontwikkeling van het internet'. Volgens voorman Geoff Taylor leidt de wet tot meer succes voor Britse bands, meer keuze voor consumenten en meer banen in de creatieve sector. Ook de IFPI heeft laten weten blij te zijn met de wet. Dat is geen verrassing; de entertainmentindustrie heeft flink gelobbied om de wet erdoor te krijgen.

De Britse Piratenpartij is minder enthousiast; de partij spreekt van een 'sombere dag voor de digitale toekomst'. Ook ergert de partij zich aan de manier waarop de wet erdoor is gedrukt; veel parlementsleden stemden voor omdat hun partij dat had voorgeschreven. Ook de oppositie zou te weinig kritisch zijn geweest en te gemakkelijk zijn goedkeuring hebben verleend.

Overigens hebben sommige parlementsleden zich aan de partijlijn onttrokken en tegengestemd, zoals Tom Watson van de regerende Labour-partij. Op Twitter schreef hij voor het eerst tegen de wens van de partij in te hebben gestemd. Een andere Labour-parlementariër zei tegenover PC Pro dat de wet een bedreiging kan vormen voor Wikileaks, dat vaak auteursrechtelijk beschermde inhoud publiceert, zoals onlangs een video van een aanval van het Amerikaanse leger in Irak. Volgens de minister van Digital Britain, Stephen Timms, heeft de wet geen gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting. Hij wilde echter geen garanties geven voor de toekomst van sites als Wikileaks.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!