Nieuws

Microsoft brengt Silverlight 4 uit

Gepost op 16 april 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft heeft Silverlight 4 vrijgegeven. In Microsofts Flash-tegenhanger kunnen nu onder andere applicaties buiten de sandbox-omgeving van de browser worden gedraaid. Ook moet Silverlight 4 op Windows Phone 7 een belangrijke rol spelen.


De release van Silverlight 4 volgt kort op die van Visual Studio 2010, de omgeving waarbinnen Silverlight-applicaties kunnen worden ontwikkeld, en ongeveer een jaar na Silverlight 3. Microsoft heeft in navolging van Flash onder andere de mogelijkheid om webcams en microfoons te gebruiken aan Silverlight 4 toegevoegd. Verder is ondersteuning voor Google Chrome, naast Firefox en Safari onder OS X, beschikbaar gekomen en claimt Microsoft de opstarttijd van de Silverlight-runtime met circa 30 procent te hebben verminderd.

Het Silverlight-ontwikkelteam van Microsoft heeft in versie 4 ook getracht om meer functionaliteit die ook in normale desktopapplicaties beschikbaar is in te bouwen. Dit liet Mike Taulty, werkzaam bij de Developer and Platform Group van Microsoft, weten tijdens de DevDays eind maart. "We willen het gat tussen Silverlight-applicaties en normale apps verkleinen", aldus Taulty. Zo is het onder andere mogelijk om af te drukken vanuit Silverlight 4-applicaties en kunnen contextmenu's via de rechtermuisknop worden opgeroepen.

Om het verschil met normale desktopapplicaties verder te verkleinen, kunnen in Silverlight 4 nu ook trusted applicaties buiten de browser worden gedraaid. Dit mechanisme werd al deels geïntroduceerd in Silverlight 3, maar in versie 4 hebben signed applicaties meer rechten. Deze worden echter alleen effectief als de gebruiker daar via een dialoogvenster expliciet toestemming voor heeft gegeven. Applicaties kunnen onder andere toegang krijgen tot het lokale bestandssysteem, maar zijn daarbij beperkt tot gebruikersmappen als 'mijn video's' en 'mijn afbeeldingen'.

Nadat toestemming is verleend krijgen Silverlight 4-apps op Windows-systemen ook toegang tot com-objecten, waardoor data kunnen worden uitgewisseld met onder andere Office-applicaties. Trusted applicaties kunnen zich ook automatisch updaten, waarbij de nieuwe notification-api kan worden gebruikt om mededelingen te tonen in de taskbar. Verder komt drag-and-drop beschikbaar.

Silverlight 4 moet ook het platform worden waarop applicaties worden ontwikkeld voor Microsofts nieuwe Windows Phone 7-OS. Zo krijgen apps toegang tot de ingebouwde gps-modules, camera's en accelerometers in smartphones, waardoor het mogelijk moet worden om zogenaamde location aware-toepassingen te bouwen. Voor de ontwikkeling van games zijn ontwikkelaars echter aangewezen op de XNA-toolkit.

Microsoft heeft ook onder de motorkap van Silverlight het nodige veranderd in de hoop ontwikkelaars krachtiger applicaties te laten bouwen. De softwaregigant stelt dat zijn Visual Studio 2010-omgeving daarvoor het meest geschikt is, mede door de toevoeging van nieuwe debug-mogelijkheden en een verbeterde wysiwyg-interface. Daarnaast is in Silverlight 4 gebruikersauthenticatie aan de ingebouwde network stack toegevoegd en zou het data binding-mechanisme zijn verbeterd.

Met de release van versie 4 hoopt de softwaregigant het gebruik van Silverlight op het web te versnellen. "Momenteel heeft al een kleine 60 procent van alle pc's wereldwijd de Silverlight-plug-in en door de snelle ontwikkelingen op het web blijven wij innoveren", aldus Taulty; "Wij denken dat Silverlight verder zal groeien, doordat wij ontwikkelaars goede tools meegeven, en dat ontwikkelaars die al applicaties op basis van .Net bouwen een voorsprong hebben." Volgens Taulty blijft ook de opensource-variant Moonlight actueel, doordat Microsoft nauw met de door Novell geleide ontwikkelaars samenwerkt: "Moonlight is inmiddels bij versie 3 aangekomen en we denken dat vrijwel alle functionaliteit van Silverlight 4 ook in Moonlight zijn weg zal vinden. We zullen daarbij helpen door onder andere goede testomgevingen aan te reiken."

Microsoft wil Silverlight 4 ten slotte ook beter gaan neerzetten als alternatief voor Flash-video's. Door de verbeterde PlayReady-drm en ondersteuning voor smooth streaming h.264-video hoopt de softwaregigant vooral meer voet aan de grond te krijgen in de online-contentindustrie. Zo is onder andere het Silverlight Media Framework 2.0 aangekondigd, een opensource-platform waarmee mediaspelers zijn te bouwen. Verder is de eenvoudige video-editor Silverlight Rough Cut Editor vrijgegeven.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.