Nieuws

Vijf bedrijven bieden op 2,6GHz-frequenties

Gepost op 16 april 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Er doen vijf bedrijven mee aan de veiling van de 2,6GHz-frequenties, die dinsdag begint. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken vrijdag bekendgemaakt. Maximaal zes bedrijven hadden frequenties kunnen bemachtigen.


Vier bedrijven voldeden niet aan de eisen of hebben besloten zich terug te trekken, aldus een woordvoerder van het Ministerie tegenover Tweakers.net. Daardoor blijven vijf bedrijven over die vanaf komende dinsdag op de 2,6GHz-frequenties mogen bieden.

De vijf bedrijven mogen in totaal 38 blokken van 5MHz verdelen. Het lijkt meer dan aannemelijk dat elk van de vijf spectrum zal verwerven; de voorwaarden waren zo opgesteld dat maximaal zes bedrijven ruimte konden bemachtigen. Bovendien blijft volgens Telecompaper in elk geval een deel van de frequentieruimte over.

Als er vijf bedrijven deelnemen en er sprake is van drie bestaande telecomproviders, moeten er nieuwkomers onder de deelnemers zijn. Minister Maria van der Hoeven vindt dat een goede zaak. "Dit is goed voor de consument en voor de markt. De consument krijgt meer keus en profiteert van nieuwe diensten, zoals razendsnel mobiel internet, en de concurrentie krijgt een impuls."

Het is onbekend welke bedrijven meedoen; het ministerie houdt dat geheim. Het ligt in de lijn der verwachting dat in elk geval KPN, Vodafone en T-Mobile als huidige providers aan de veiling meedoen. Daarnaast doen UPC en Ziggo samen mee onder de naam Ziggo 4, bleek eerder deze week. De laatste bieder zou Tele2 kunnen zijn, dat al eerder heeft aangegeven aan de veiling mee te willen doen.

De frequenties mogen worden gebruikt voor elke draadloze netwerktechnologie, maar het ligt voor de hand dat de bieders kiezen voor lte of wimax, de beoogde opvolgers van umts. De veiling voor deze frequenties was aanvankelijk gepland voor het najaar van 2007, maar door diverse factoren werd de veiling keer op keer uitgesteld.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.