Nieuws

Xs4all start petitie voor beter online-aanbod films en muziek

Gepost op 28 april 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Xs4all wil dat een betere en directe publicatie van muziek en video op het internet bij wet wordt geregeld. Door een beter legaal aanbod zou het illegaal downloaden afnemen en zou verregaande controle op internet overbodig worden.


Het initiatief van Xs4all heet Muziek en Film 4ALL en via de site probeert de isp zoveel mogelijk stemmen voor zijn voorstel te winnen. Voornaamste onderdeel van het voorstel is om de entertainmentindustrie bij wet te verplichten om muziek en video direct bij de introductie via internet beschikbaar te maken. Nu is het nog zo dat een release in Europa bijvoorbeeld later plaatsvindt dan in de VS. "Consumenten die nieuwe films en muziek meteen willen beluisteren en bekijken, zijn vaak aangewezen op illegale bronnen", vertelt Niels Huijbregts, woordvoerder van Xs4all.

Hij claimt dat er nog steeds te weinig goede diensten zijn voor het online-aanbod: "iTunes komt in de buurt van hoe wij denken dat het moet, maar ook die collectie is niet volledig. Netflix is ook een goede dienst, maar die is niet beschikbaar in Europa." Huijbregts is ervan overtuigd dat het illegaal downloaden bij een beter legaal aanbod zal afnemen: "Iedereen snapt dat het geld kost. Met een echt goed aanbod zal de industrie een veel bredere groep kunnen aanspreken. Bovendien is het illegale aanbod ook veel kleiner dan potentieel legaal kan worden aangeboden.

Xs4all wil vooral voorkomen dat providers het internetverkeer grondig moeten controleren om illegale bestandsdeling te achterhalen. Het bedrijf beschouwt dit als het screenen van informatie die internetgebruikers digitaal met elkaar delen. Dit schendt volgens Xs4all fundamentele grondrechten van de burger: het recht op communicatiegeheim, de privacy, de informatievrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

"De entertainmentindustrie roept al jaren dat isp's aan zet zijn en moeten filteren, blokkeren en afsluiten, maar wij vinden dat het andersom moet. Laat er eerst maar een goed alternatief komen. Dan verdwijnt de piraterij vanzelf", meent de Xs4all-woordvoerder. Helemaal doof voor de roep van de entertainmentindustrie dat er wat aan piraterij moet worden gedaan is Xs4all volgens hem niet: "Wij snappen heus wel dat we een rol moeten spelen en we willen best praten met de sector."

Xs4all wil niet op de zaken vooruitlopen en zich wagen aan een voorspelling over de kans dat er daadwerkelijk een wetsvoorstel uit het burgerinitiatief voortkomt. Bij 40.000 stemmen is de Tweede Kamer verplicht een wetsvoorstel te bespreken. De petitie loopt tot 1 juli.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.