Nieuws

Google verzamelde privédata via Streetview-auto's

Gepost op 16 mei 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Google heeft allerlei 'payload data' verzameld via de auto's die opnames maakten voor Googles dienst Streetview. De privégegevens, zoals websites die bezocht zijn, zijn gewist. Google spreekt van een per ongeluk toegevoegde feature in de software.


De Streetview-auto's verzamelden alleen data van onbeveiligde wifi-netwerken, aldus het zoekbedrijf. Eerder beweerde Google dat het alleen ssid's en mac-adressen had verzameld van wifi-netwerken waar het langs kwam en geen privacygevoelige gegevens. Dat klopt dus niet , zegt het bedrijf nu. Volgens de zoekgigant zijn niet veel gegevens verzameld: de auto reed immers constant door en veranderde vijf keer per seconde van kanaal.

Google beweert dat het verzamelen van de data een fout was. De code voor het verzamelen van de payload data, informatie over bijvoorbeeld het websitebezoek van apparaten op het wifi-netwerk, werd geschreven in 2006 en was per ongeluk gebruikt in de software voor Streetview-auto's. Google zegt ssid's en mac-adressen te gebruiken voor locatiediensten. Door de database met ssid's en mac-adressen weet de dienst waar een gebruiker ongeveer is als er contact wordt gemaakt met een bepaald wifi-netwerk.

Het advertentiebedrijf schakelt een derde partij in om naar de software te laten kijken en te laten vaststellen dat de payload data correct is verwijderd. Bovendien worden interne procedures nagekeken om te checken dat zoiets niet nog een keer gebeurt. Google zegt te weten dat hiermee het vertrouwen van mensen is geschonden. "In deze zaak zijn we tekortgeschoten."
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!