Nieuws

NOS zendt vrijwel alle WK-wedstrijden in 1080i uit

Gepost op 19 mei 2010 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De NOS zal 56 van de 64 wedstrijden van het WK voetbal in Zuid-Afrika in hd-kwaliteit op Nederland 1 uitzenden. Ook zijn de matches via de WK-site van de NOS live op internet te bekijken en worden statistieken in realtime getoond.


Tijdens de Olympische Spelen van afgelopen winter kreeg de NOS nog de nodige kritiek te verwerken, omdat de omroep de schaatswedstrijden, in Nederland veruit het populairste onderdeel van de winterspelen, slechts in upscaled sd-kwaliteit doorgaf. De NOS, die naast de internationale hd-registratie ook zelf beelden schoot, gaf een gebrek aan hd-camera's als reden aan.

Dit probleem zal tijdens het WK voetbal niet optreden, zo heeft de NOS tijdens de presentatie van zijn WK-programmering beloofd. Vrijwel alle voetbalwedstrijden, 56 van de 64, zullen in 1080i-kwaliteit worden uitgezonden. Alleen op de dagen waarop twee duels gelijktijdig zijn geprogrammeerd, de laatste groepswedstrijden op 22, 23, 24 en 25 juni, zijn vier van de acht wedstrijden alleen in sd-kwaliteit te volgen. Dit komt volgens de NOS doordat er in Hilversum maar één hd-studio beschikbaar is. Tijdens de wedstrijden van Oranje heeft de NOS naast de gemiddeld 29 tot 32 camera's van de FIFA ook vijf eigen camera's beschikbaar.

De NOS stelt dat het ook twee nieuwe features aan zijn WK-site, die op 25 mei live gaat, heeft toegevoegd. Zo kunnen voetbalfans die een wedstrijd hebben gemist, maar de uitslag niet willen weten, terecht op een speciaal deel van de website voor het bekijken van een samenvatting zonder dat de einduitslag wordt getoond. Ook nieuwsberichten die de uitslag zouden kunnen verraden, worden verborgen, aldus de omroep. Daarnaast zal de NOS tijdens de duels realtimestatistieken tonen. Zo kan een tv-kijker met de laptop op schoot bijvoorbeeld het aantal hoekschoppen en het percentage balbezit continu in de gaten houden.

Omdat een aantal groepswedstrijden van Oranje in de middag wordt gespeeld, verwacht de omroep dat het aantal kijkers via internet extra hoog zal zijn. De NOS zegt dat het op die momenten extra capaciteit op het streamingplatform van de publieke omroep wil vrijmaken, maar dat het niet kan garanderen dat iedereen in Nederland zal kunnen kijken. Tijdens de Olympische Spelen werd de piek, circa honderdduizend gelijktijdige videostreams, bereikt tijdens de finale van de dameswaterpolo.


GemistDownloader
De streams die de NOS zal aanbieden, zijn met DRM beveiligd. Hierdoor is het niet mogelijk om wedstrijden te downloaden via GemistDownloader.
Reacties op dit artikel (1)
 
Webmaster op 19 mei 2010 om 19:08
Let dus op: via GemistDownloader zijn de streams niet beschikbaar.

Als je via je TV wilt genieten van deze hoge beeldkwaliteit, moet je een HD-televisie hebben én een HD-aansluiting.
 

Ook reageren op dit artikel? Klik hier.