Nieuws

Zelfmoordgolf bij iPhone-fabriek

Gepost op 26 mei 2010 door Webmaster. Bron: Telegraaf.nl.
De Chinese fabriek Foxconn waar de iPhone en iPad van de band rollen, kampt met een hoog aantal zelfmoorden. In totaal hebben tien werknemers dit jaar zelf een einde aan hun leven gemaakt.


In een poging het hoge aantal zelfdodingen onder werknemers te stoppen heeft het bedrijf een aantal psychiaters naar het fabrieksterrein laten overvliegen om samen met Chinese artsen te overleggen. Bestuursvoorzitter Terry Gou van de Taiwanese Hon Hai Group waar Foxconn onderdeel van uit maakt, bracht vandaag ook een persoonlijk bezoek aan de fabriek.

In de fabriek in Shenzhen werken 420.000 mensen. Zij gaan gebukt onder extreem zware werkomstandigheden. De meeste productiemedewerkers krijgen het minimumloon van slechts $130 per maand en maken extreem veel overuren om hun inkomen te laten groeien. Ze slapen op slaapzalen op het fabrieksterrein en hebben daardoor nauwelijks sociale vrijheid.

Volgens activisten zijn vooral jonge werkers kwetsbaar. Alle werknemers van Foxconn die dit jaar een einde aan hun leven maakten waren tussen de 18 en 24 jaar. Ze gaan gebukt onder druk om meer geld te verdienen, harder te werken en hebben moeite om persoonlijke relaties aan te gaan.

Zelfmoorden in fabrieken in zuid China zijn niet nieuw. Werknemers kunnen informatie over dodelijke slachtoffers echter steeds makkelijker naar buiten brengen doordat er steeds meer mobiele telefoons in omloop zijn. Door de grootte van de fabriek in Shenzhen en prominente cliënten als HP, Sony, Apple en Dell krijgt het bedrijf Foxconn extra veel aandacht.

Foxconn zegt de sociale mogelijkheden van haar werknemers verbeterd te hebben door bibliotheken en sportfaciliteiten aan te bieden. Activisten menen echter dat het bedrijf meer fundamentele veranderingen moet doorvoeren zoals hogere lonen en minder overwerk.

Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.