Nieuws

iPhone 4 belt niet als je 'm vasthoudt

Gepost op 24 juni 2010 door Webmaster. Bron: Trouw.nl.
Apple's nieuwste iPhone, de iPhone 4, is gelanceerd in Amerika. Er zijn wat problemen gemeld rondom dit toestel met betrekking tot de werking van de antenne: als je de telefoon vasthoudt, valt het telefoonsignaal weg.


De eerste ervaringsdeskundigen rond de iPhone 4 beginnen zich op het web te melden en ik vrees dat ze bij Apple de angst om het hart is geslagen. Want wat blijkt? Zodra je het mobieltje op een normale manier in je hand houdt, valt het signaal weg. Een mobiele telefoon die je niet in de hand mag houden, kan dat? Ja, zie het YouTube-filmpje hieronder, of een van de talloze vergelijkbare filmpjes die inmiddels de ronde doen.

Zodra je de ijzeren zijkant van de iPhone4 tegen je handpalm houdt, of je vingers er tegenaan houdt, zie je de streepjes die de signaalsterkte aangeven verdwijnen. Wie eerst op volle sterkte kon ontvangen en zenden, heeft na een paar seconden geen streepje meer over. Een gesprek voortzetten lijkt dan meestal nog net te lukken, al hoort de ander jou soms niet meer. Maar een nieuw gesprek opzetten blijkt teveel van het goede. En data uploaden kun je vergeten. Begin je al met een matige ontvangst, bijvoorbeeld binnen een gebouw, dan kun je met de iPhone in je hand vermoedelijk weinig anders dan spelletjes spelen.

Het wegvallen van het signaal is, helaas voor Apple en de fans die al een iPhone 4 hebben (besteld), niet geheel onverklaarbaar. Het is het gevolg van een 'slimme' vernieuwing: de antenne van het toestel is aan de buitenkant aangebracht, het is die mooie metalen sierstrip aan de zijkant.

Sommige bloggers en hun reageerders hebben nog hoop dat een simpele software-update straks voldoende zal zijn om het euvel te verhelpen. Maar die komen van een kouwe kermis thuis, zo waarschuwt de Deense prof. Gert Frølund Pedersen, gespecialiseerd in antennetechnieken voor mobieltjes (de link gaat naar een vrij goede automatische vertaling vanuit het Deens).

Volgens Pedersen is het idee van zo'n antenne eigenlijk al oud en vermoedelijk niet voor niets tot nu toe niet toegepast. Zodra je de antenne aanraakt, stroomt een groot deel van de antenne-energie in de vorm van warmte naar je lichaam. Zo kan tot 90 procent van de zendenergie verloren gaan. Da's niks nieuws, da's gewoon ouderweste wetenschappelijke kennis, aldus Pedersen. Gevolg: je kunt niet meer bellen en de upload-snelheid voor data daalt naar nul. Voor een slimme telefoon een ietwat ongelukkige combinatie.

Op deze website hebben vele gebruikers hun problemen gemeld. Het lijkt er op dat als dit daadwerkelijk een buitengewoon onhandige blunder van Apple is, Apple alle apparaten terug zal moeten roepen.

Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.