Nieuws

"Verkoop MacBooks zakt in"

Gepost op 20 februari 2009 door . Bron: Tweakers.net.
De verkoop van Mac-systemen is in de VS 5,5 procent gedaald, terwijl die van Windows-computers juist toenam met 16,6 procent. De daling is niet alleen te wijten aan de slechte iMac-verkopen, maar vooral aan een sterk afnemende Macbook-groei.


De cijfers blijken uit de maandelijkse cijfers over computer-verkopen van NPD. Volgens Stephen Baker, vice-president sector-analyse bij het onderzoeksbureau, is de prijs van een gemiddelde Apple-computer te hoog. Een consument die overweegt over te stappen naar het Mac-platform zou zich, gezien het economische tij, wel twee keer bedenken voor hij een computer van Apple koopt. De goedkoopste iMac kost in de VS 1200 dollar, terwijl de goedkoopste MacBook er voor 1000 dollar van de hand gaat. Ter vergelijking: voor de gemiddelde Windows-pc moet 586 dollar neergeteld worden. Bovendien heeft de iMac al sinds april vorig jaar geen update meer gehad en is de MacBook wel van nieuwe hardware voorzien, maar zou een lagere prijs de verkopen meer stimuleren, betoogt NPD.

In oktober kon Apple nog een stijging van de verkoop van zijn computers rapporteren van 27,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de maand daarop tuimelde het stijgingscijfer omlaag naar 0,3 procent en in januari werd zelfs een daling van 5,5 procent waargenomen. Grote boosdoener, naast de economie, is de iMac, waarvan de verkopen al maandenlang meer dan 30 procent lager liggen dan het jaar daarvoor. Waar de MacBook-verkopen de tanende verkoop van de iMac al die tijd konden compenseren, nam de groei van MacBook-verkopen in de afgelopen vier maanden aanzienlijk af.

In oktober 2008 groeide de verkoop van MacBooks en MacBook Pro met een ongekende 65,7 procent ten opzichte van oktober 2007, maar in januari 2009 was die groei al verdampt tot 9,4 procent. De daling van de groei bedraagt daarmee 56,3 procent. De groei van pc-notebooks nam juist toe, en bedroeg in januari 26,6 procent ten opzichte van januari 2008. Opvallend is dat volgens de NPD de Mac-systemen van meer dan 1500 dollar het wel goed doen.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!