Nieuws

IFPI: elke mp3-download kost muziekindustrie geld

Gepost op 26 februari 2009 door . Bron: Tweakers.net.
Volgens IFPI-directeur John Kennedy staat elke 'illegaal' gedownloade mp3 gelijk aan een niet verkocht muzieknummer. De schadeclaim van 2,1 miljoen euro van de muziekindustrie tegen The Pirate Bay is volgens de ceo dan ook gerechtvaardigd.


Kennedy deed zijn uitspraken onder ede tijdens de achtste zittingsdag van het proces tegen The Pirate Bay, zo meldt de IFPI. De directeur acht de schadevergoeding niet alleen gerechtvaardigd, maar mogelijk zelfs 'conservatief omdat de schade enorm is'. "In elke industrie waar je een nieuw product op de markt brengt, is er een cruciale fase waarin je besluit het publiek kennis te laten maken met het product. Alle marketinguitgaven zijn, zeker in de muziekindustrie, bedoeld om impact te hebben, juist in de eerste week na release", aldus Kennedy.

Volgens Kennedy, die volgens diverse media tijdens zijn betoog in de rechtszaal regelmatig werd uitgelachen, staat elke mp3 die online wordt uitgewisseld gelijk aan een gemiste verkoop. "Als je duizend verkopen in de eerste week mist, komt het nummer niet op nummer vijf binnen in de hitlijsten, maar op nummer twintig. Als je hoopt op nummer twintig, kom je mogelijk helemaal niet in de lijst."

piratenschipKennedy wijst ook de suggestie af dat digitale downloads tegenwoordig de verloren omzet uit cd's compenseren. Volgens hem wordt tegenwoordig weliswaar meer muziek geconsumeerd maar er wordt veel minder voor betaald. De cd-verkoop bracht tien jaar geleden meer op, zo stelde hij: een nummer 1 in een hitlijst vertegenwoordigt tegenwoordig de helft van de omzet in vergelijking met destijds.

Volgens de IFPI-baas vormt de beschikbaarheid van gratis muziek een te grote verleiding voor het publiek, en is het daardoor onmogelijk om nieuwe zakelijke modellen te ontwikkelen. Hij wees er tijdens de zitting voorts op dat niet alleen artiesten moeten worden betaald uit muziekverkoop: ook producers, studiomedewerkers en marketingmensen zijn er voor hun broodwinning van afhankelijk. Kennedy stelde het niet eens te zijn met de suggestie dat illegaal downloaden de verkoop stimuleert, en zei onder meer dat de industrie voor een groot deel op de aankoop door jongeren drijft, die steeds meer wennen aan een gratis aanbod. Ook wees hij het idee van de hand dat live-optredens voldoende zouden kunnen opbrengen: die zijn volgens hem afhankelijk van voorafgaand verkoopsucces.

Ten slotte ging Kennedy in op de eerder tijdens de rechtszaak gemaakte vergelijking tussen de The Pirate Bay en Google. Met beide sites zijn immers torrentbestanden terug te vinden, maar de IFPI-chef stelde dat de vergelijking mank gaat: bij een zoekopdracht op de naam van een artiest geeft Google een breed aanbod van informatie waarin illegaal aanbod geen prominente plaats inneemt, en bovendien stelt de zoekgigant zich in de strijd tegen piraterij als partner van de IFPI op. Was dat niet het geval geweest, dan had ook Google zich voor de rechter moeten verdedigen, aldus Kennedy. Hij gaf wel toe dat hij niet wist hoe de site en diverse filesharingprogramma's precies werken, en lichtte ook niet toe waarom er niet voor was gekozen om achter de gebruikers van dergelijke programma's aan te gaan.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!