Nieuws

Virus viert 25ste verjaardag

Gepost op 19 januari 2011 door Webmaster. Bron: Rtl.nl.
Het is geen jubileum dat feestelijk gevierd zal worden: op 19 januari 1986 schreven twee Pakistaanse broers het computervirus BRAIN. BRAIN geldt als het eerste wijd verspreide PC-virus. Daarmee bestaan PC-virussen vandaag 25 jaar.


Diskettes
In tegenstelling tot veel van zijn opvolgers was het BRAIN-virus niet kwaadaardig. De broers runden een computerwinkel en maakten zich er druk over dat er zo veel gekopieerd werd. Het virus zorgde ervoor dat gekopieerde diskettes als zodanig werden herkend. Toch veroorzaakte het virus veel ophef, omdat het wereldwijd op veel diskettes teruggevonden werd.

Voor de grap
Daarmee wordt een groot misverstand over virussen blootgelegd. Lang niet alle virussen zijn namelijk schadelijk. Volgens Jan Terpstra, een van de grondleggers van de antivirusindustrie en veiligheidsadviseur voor banksystemen, worden er drie soorten virussen onderscheiden: virussen die voor de grap gemaakt worden, schadelijke virussen en die met een zakelijk belang.

Ex-geliefde
Dat virussen niet altijd schadelijk zijn, blijkt uit een voorbeeld dat Terpstra zich nog goed kan herinneren. Een man schreef een virus waarmee hij mensen opriep een postkaart te sturen naar Sylvia uit Zeeland. Daarbij kregen ze het adres van Sylvia. De man hoopte zijn ex-geliefde op die manier terug te winnen. Of dat ook gelukt is en of Sylvia überhaupt kaarten heeft ontvangen, is niet bekend.

Criminelen
Helaas zijn niet alle virussen relatief onschuldig. Vooral de virussen die een zakelijk belang dienen, vormen een groot probleem. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat computers onderdeel worden van een zogenaamd 'botnet', waarbij ze gebruikt worden om spam te versturen. Daarnaast kunnen criminelen met behulp van virussen persoonsgegevens als bankrekeningnummers en sofinummers stelen. Deze 'zakelijke' virussen komen volgens Terpstra steeds vaker voor.

Onvrede
Er zijn in grote lijnen drie groepen mensen die virussen ontwikkelen, aldus Terpstra. Allereerst zijn er de whizzkids of computernerds die willen laten zien wat ze kunnen en vooral lol beleven aan het ontwikkelen ervan. Daarnaast zijn er mensen die een systeem willen saboteren, bijvoorbeeld uit onvrede met het bedrijf waar ze werken. Tot slot zijn er de mensen die er geld mee willen verdienen door bijvoorbeeld spam te versturen of persoonsgegevens te stelen.

Computervaardigheden
Er zijn maar twee landen waar meer virussen geschreven worden dan in Nederland. Dat zijn Rusland en de VS. Dat Nederland op de derde plaats staat, is volgens Terpstra te verklaren doordat ons land erg vooruitstrevend is met het bijbrengen van computervaardigheden aan kinderen. Daardoor zijn relatief veel jongeren al snel in staat een (simpel) virus te ontwikkelen.

2 miljoen virussen
Na 25 jaar circuleren er wereldwijd zo'n 2 miljoen virussen en dat zullen er de komende jaren alleen nog maar meer worden. Waarom is het zo moeilijk om ze uit te bannen? Volgens Terpstra is dat grotendeels wel mogelijk , maar dat zou betekenen dat computers zo gebruiksonvriendelijk worden dat het gros van de mensen er niet meer mee kan werken. Het verspreiden zou volgens hem wel beperkt kunnen worden als mensen zich beter realiseren wat ze op internet doen en wat er bijvoorbeeld gebeurt als ze een programma'tje downloaden of ze ergens op 'ok' klikken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.