Nieuws

Windows 8 krijgt sandbox-omgeving met diverse toegangsniveaus

Gepost op 07 april 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Microsoft is van plan om in Windows 8 een sandbox-omgeving op te nemen waarbinnen applicaties uit de App Store moeten draaien. Binnen de zogenaamde LowBox zouden verschillende toegangsniveaus voor deze applicaties bestaan.


Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde Mary-Jo Foley op haar weblog. Microsoft laat in Windows Phone 7 al applicaties draaien binnen een sandbox, om zo de kans op beveiligingsproblemen te verkleinen. De softwaregigant zou dit mechanisme willen doortrekken naar Windows 8 en daaraan nog enkele verbeteringen willen toevoegen.

Binnen het LowBox-model moeten zogeheten Appx-applicaties gaan draaien. Appx-applicaties vormen een nieuw applicatietype van Microsoft en lijkt vooral gebruikt te gaan worden voor touchscreen-interfaces. Ontwikkelaars van appx-applicaties moeten in een appxmanifest.xml-bestand aangeven welke toegangsrechten de software nodig heeft.

Microsoft wil het LowBox-model gebruiken voor applicaties die in de Windows 8 App Store kunnen worden aangekocht. De appx-toepassingen kunnen vijf beveiligingsniveaus meekrijgen, die door Microsoft buckets genoemd zouden worden.

'Bucket 5' zou de meeste toegangsrechten verschaffen aan applicaties en vooral bedoeld zijn voor oudere apps. Microsoft wil in 'bucket 4' zogenaamde immersive apps plaatsen. Dergelijke applicaties zouden de traditionele Windows-navigatiecomponenten vervangen door eigen creaties, waarmee de gebruiker een 'unieke' omgeving moet krijgen. De nieuwe Jupiter-bibliotheek met gui-elementen moet ontwikkelaars daarbij helpen. Webapplicaties zouden in 'bucket 3' thuishoren. Welke apps in 'bucket 1' en 'bucket 2' thuishoren, is nog niet duidelijk.

Met het toevoegen van een dichtgespijkerde sandbox lijkt Microsoft van Windows 8 een OS te maken dat aanmerkelijk minder onderhoud door de gebruiker zou vergen. De softwaregigant zou dit concept vooral willen toepassen op tablets, waarbij Microsoft goed gekeken heeft naar het model dat iOS hanteert.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.