Nieuws

Google Nederland riskeert dwangsom met in kaart brengen wifi-routers

Gepost op 19 april 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Privacywaakhond CBP heeft Google Nederland een tik op de vingers gegeven, omdat het mac-adressen en locaties van wifi-routers in kaart bracht met zijn Street View-auto's. Het bedrijf kan een dwangsom van een miljoen euro krijgen.!Let op
Bekijk een reportage van het RTL Nieuws over Google's actie hier.


Door de locatie en mac-adressen van 3,6 miljoen wifi-routers in kaart te brengen, heeft Google de Wet bescherming persoonsgegevens overtreden, stelt het College Bescherming Persoonsgegevens. Google verzamelt deze gegevens om betere locatiebepaling mogelijk te maken. Hoewel Street View-auto's de locatie van netwerken op dit moment niet meer in kaart brengen, worden nog wel gegevens verzameld van gebruikers van Googles locatiediensten.

Volgens het CBP is de locatie van een wifi-router in combinatie met zijn mac-adres aan te merken als een persoonsgegeven, zo heeft het college maandag bekendgemaakt. Mensen kunnen immers worden getraceerd op basis van de locatie en het mac-adres van hun router, redeneert het college.

Google moet binnen drie maanden een opt-out-mogelijkheid introduceren, waarmee mensen zich kunnen afmelden van het verzamelen van informatie over hun wifi-netwerk. Ook moeten mensen zowel online als offline worden geïnformeerd over het verzamelen van informatie over hun netwerken door Google. Bovendien moet Google het melden als het weer gegevens gaat verzamelen. Doet het bedrijf dat niet, dan kan het een dwangsom van maximaal 1 miljoen euro opgelegd krijgen.

Verder moet Google inhoudelijke gegevens over wifi-netwerken verwijderen. Vorig jaar werd bekend dat Googles Street View-auto's gegevens hebben opgeslagen die over een open wifi-netwerk zijn verzonden. Volgens Google gebeurde dat per ongeluk. Het CBP stelt dat Street View-auto's in Nederland 8,8 miljoen wifi-packets van openbare netwerken hebben opgeslagen. Deze 'payload data', inhoudelijke gegevens, hadden in leesbare vorm een gezamelijke grootte van 30 gigabyte.

Het CBP heeft in de logfiles 98 unieke wachtwoorden kunnen achterhalen. In opgeslagen mailverkeer is 56 keer een combinatie van loginnaam, wachtwoord en ip-adres aangetroffen. Bovendien is de inhoud van e-mails opgeslagen. Google moet de gegevens binnen vier weken vernietigen, oordeelt het CBP. Woordvoerder Mark Jansen van Google Nederland stelt dat dit inmiddels al is gebeurd. "Het spijt ons enorm dat we onopzettelijk inhoudelijke gegevens van wifi-netwerken hebben verzameld", aldus Jansen. Volgens hem zijn de gegevens nooit ingezien of gebruikt.

Jansen stelt verder dat mac-adressen niet worden gebruikt om mensen te identificeren. "Dat kunnen en willen wij niet", zegt hij. De woordvoerder zegt dat de juristen van Google op dit moment nog bezig zijn met het bestuderen van de uitspraak.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.