Nieuws

Google verzamelt locatiegegevens gebruikers

Gepost op 24 april 2011 door Webmaster. Bron: Security.nl.
Net als Apple slaat ook Google regelmatig de locatiegegevens van smartphone-gebruikers op en verstuurt die naar de zoekgigant. Zowel Google als Apple zouden de locatiegegevens in gigantische databases opslaan, om daar later geld aan te verdienen.


Dat laat de Wall Street Journal vandaag weten.

Beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar ontdekte dat een HTC Android telefoon elke paar seconden de locatie verzamelde en meerdere keren per uur die gegevens naar Google doorstuurde. Het verstuurde ook de naam, locatie en signaalsterkte van nabij gelegen WiFi-netwerken, alsmede de unieke code van de telefoon.

Gedeeltelijk zijn dit dezelfde gegevens die Google eerder via Street View auto's verzamelde. Destijds werd ook de inhoud van het onbeveiligde draadloze netwerkverkeer opgeslagen, iets waarvoor de zoekgigant deze week door het College bescherming persoonsgegevens op de vingers werd getikt. Volgens Kamkar slaat Google nu geen persoonlijke informatie op. Google wilde niet op de bevindingen van de onderzoeker reageren.

Justitie
Beveiligings- en privacyonderzoeker Christopher Soghoian waarschuwt dat de gegevens eenvoudig door opsporings- en inlichtingendiensten zijn op te vragen. "Privacywetgeving in dit land is hopeloos verouderd. Het verzamelen van locatiegegevens door Apple en Google roept een aantal lastige vragen op over de mate waarin de bestaande wetgeving voorkomt dat rechtshandhaving toegang tot de gegevens krijgt, wanneer het niet met de communicatie van de gebruiker is geassocieerd, maar zonder zijn medeweten of toestemming wordt verzameld."
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.