Nieuws

Thuiskopie klaagt overheid aan om kopieerheffing op mp3-spelers

Gepost op 07 april 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Stichting de Thuiskopie gaat de Nederlandse overheid aanklagen. De organisatie wil dat er een einde komt aan de bevriezing van de regeling waarmee een thuiskopieheffing voor muziekspelers en hdd-recorders mogelijk wordt gemaakt.


In 2007 bepaalde de overheid met een algemene maatregel van bestuur dat er vooralsnog geen kopieerheffing op de aanschafprijs van mp3-spelers en hardeschijfrecorders werd geheven. Het kabinet vond dat het heffingenstelsel niet naar behoren functioneerde. Stichting de Thuiskopie, die de heffingen voor de rechthebbenden int, moest samen met de entertainmentindustrie en de fabrikanten van blanco informatiedragers een nieuwe regeling opstellen.

De Thuiskopie heeft echter genoeg van alle vertraging en gaat via een bodemprocedure afdwingen dat er een einde aan de zogeheten nulheffing komt, zo laat Hester Wijminga van de stichting aan Tweakers.net weten. "We spreken nu al een jaar met justitie en de industrie, en we zien geen verbetering. Er zit weinig schot in de zaak." Volgens Wijminga begint Nederland door de nullijn Europees steeds verder uit de pas te lopen. Bovendien lijden de rechthebbenden schade omdat er geen heffing op mp3-spelers en hdd-recorders is. "De technologie en het gebruik ervan door de maatschappij staan niet stil." Mocht de uitbreiding van de heffingsregeling er komen, dan zou de heffing op blanco cd's volgens Wijminga omlaag kunnen.

In december 2007 daagde Stichting Norma de minister van Jusititie al voor de rechter om een heffing op mp3-spelers en harddiskrecorders te eisen. De vordering van deze stichting, die alleen musici en acteurs vertegenwoordigt, werd in januari door de rechter afgewezen.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!