Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer is tegen KPN's chatheffing

Gepost op 26 april 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de chatheffing die KPN vorige week aankondigde. Providers mogen van de politieke partijen verschillende prijzen rekenen voor verschillende snelheden, maar mogen geen diensten blokkeren.


Het is onduidelijk wat de Kamerleden precies gaan doen om KPN ertoe te bewegen de chatheffing niet in te voeren. Vermoedelijk gaan zij minister Maxime Verhagen van Economische Zaken ertoe bewegen om tafel te gaan met KPN en andere providers om over de situatie te praten. Iets soortgelijks gebeurde eind vorig jaar, toen KPN en Vodafone telefoongesprekken per minuut afrekenden. Die ontwikkeling is grotendeels teruggedraaid.

Politieke partijen zijn gekant tegen het idee dat KPN diensten gaat blokkeren als je niet bijbetaalt, zeggen Kamerleden tegen Nu.nl. "Het is prima als aanbieders verschil in pakketten aanbrengen. Hoe meer je download hoe meer je betaalt, maar het is hier geen Noord-Korea waar bepaald wordt welke sites je bezoekt", aldus Afke Schaart van regeringspartij VVD.

De VVD wil kijken naar de mogelijkheid om netneutraliteit, waarbij providers geen onderscheid maken tussen verschillende soorten internetverkeer, op te nemen in de Telecomwet. Dat kan echter niet voor deze zomer, als KPN de chatheffing wil invoeren.

Ook CDA, PvdA, GroenLinks en SP laten zich negatief uit over de plannen van KPN. De marktleider is niet de eerste die aparte tarieven rekent. Vodafone heeft al langer een voip-abonnement, waarbij je voor vijf euro extra per maand via internet kan bellen. Die abonnementsvorm was in het leven geroepen onder politieke druk van de Tweede Kamer, die erover viel dat providers het gebruik van Skype blokkeerden.

Providers hebben te maken gekregen met snel groeiend dataverkeer. Zo lag het datanetwerk van T-Mobile vorig jaar enige weken plat op veel locaties wegens een gebrek aan capaciteit. Klanten van KPN en Vodafone lijken de afgelopen maanden ook meer te klagen over lage snelheden of dataverbindingen die niet werken. Vooral in grote steden raken 3g-netwerken vol. De inmiddels verouderde netwerktechniek heeft een beperkte capaciteit. De grenzen van die capaciteit zijn inmiddels in zicht.

Daarom gaan providers komende jaren een nieuwe netwerktechniek uitrollen, lte. Die moet de capaciteit en snelheid van mobiele netwerken verhogen. De Tweede Kamer praat op 27 april over de Telecomwet. Tijdens die vergadering zal ook de chatheffing ter sprake komen.

KPN kondigde vorige week aan extra geld te gaan vragen voor diensten die zwaar zijn of traditionele verdienmodellen van de provider bedreigen. Daaronder zijn voip en chatdiensten zoals WhatsApp.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.