Nieuws

Sony schakelt PlayStation Network weer deels in deze week

Gepost op 01 mei 2011 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
Sony zal de komende dagen gefaseerd zijn PlayStation Network weer beschikbaar maken. Voordat PS3-gebruikers weer kunnen gamen, zullen zij hun wachtwoord moeten resetten vanaf de console waarmee het account ooit is gemaakt.


De internetdiensten van de fabrikant konden enige tijd niet worden gebruikt na een hack, waarbij de gegevens van ruim 70 miljoen gebruikers werden gestolen. Het herstel van de diensten zal volgens Sony niet in één keer gebeuren, maar zal per regio worden gedaan. Ook zal niet meteen alle functionaliteit weer beschikbaar zijn, al stelt de fabrikant dat de belangrijkste diensten en functies wel weer gewoon zullen werken. Dit heeft Sony zondag bekendgemaakt.

Tevens stelt Sony aanvullende maatregelen te hebben genomen om de beveiliging te verbeteren. Ter compensatie van het ongemak werkt de fabrikant bovendien aan een speciale actie, al is nog niet bekend wat dit 'klantwaarderingsprogramma' concreet inhoudt.

Een van de maatregelen die Sony heeft genomen, is een verplichte firmware-upgrade uitrollen die ervoor zorgt dat bezitters van een PS3 met een PSN-account verplicht worden hun wachtwoord te resetten voordat zij kunnen inloggen. Dit wachtwoord kan alleen worden gewijzigd indien de PS3 nog wordt gebruikt waarmee het account ooit was geactiveerd. Eventueel kan dit proces ook via een mailprocedure worden afgehandeld.

Andere maatregelen die Sony heeft genomen zijn de implementatie van extra firewalls, het toevoegen van geautomatiseerde monitorsoftware en verbeterde mogelijkheden om inbraken in het netwerk te detecteren. Tevens is de hack voor de fabrikant aanleiding op zoek te gaan naar een chief information officer. Deze functie bestond nog niet.

Sony heeft niet bekendgemaakt in welke volgorde PSN en de Qriocity-diensten weer zullen worden hersteld. Wat wel bekend is, is dat na de eerste herstelronde bezitters van een PS3 en PSP weer online zullen kunnen gamen en dat huidige abonnees van Qriocity weer toegang hebben tot Music Unlimited. Ook zullen gebruikers weer toegang hebben tot accountbeheer en hun wachtwoord kunnen resetten. Het is niet bekend of dit betekent dat er ook daadwerkelijk wijzigingen kunnen worden doorgevoerd via accountbeheer.

De fabrikant zegt de afgelopen dagen met experts naar zijn beveiliging te hebben gekeken en aanvullende maatregelen te hebben genomen. Ook zijn er testen uitgevoerd om de nieuwe beveiliging te testen, al is niet bekend wat voor testen dit zijn geweest. De testen zijn uitgevoerd in het datacenter van Sony in San Diego, hetzelfde datacenter dat doelwit was van de hack. Sony stelt overigens dat een reeds geplande verhuizing naar een nieuw datacenter op een andere locatie versneld zal worden uitgevoerd.

Ter compensatie van het ongemak heeft Sony bovendien een klantenactie aangekondigd waarbij gebruikers onder meer bepaalde content gratis zullen kunnen downloaden. Bovendien krijgen alle PSN-abonnees dertig dagen gratis toegang tot de PlayStation Plus-dienst. De inhoud van de compensatieregeling zal per regio verschillen. Sony zal hier later meer details over bekendmaken.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties geplaatst. Ben jij de eerste? Klik hier om een reactie te plaatsen.